Ugovor o organizaciji 9. januara mjesecima je u palati Republike skirvan od javnosti, sve dok Okružni sud u Banjoj Luci nije naložio Službi predsjednika Republike da postupi u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama.

Služba predsjednika Republike Srpske obično krajem godine raspisuje javni poziv za dostavljanje ponuda za organizaciju Dana Republike Srpske. Isto je učinila i u decembru 2016. povodom predstojećeg 9. januara, do tada najkontroverznijeg i najpompeznijeg zahvaljujući Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji ga je proglasio neustavnim.

Novinar Frontala je tom prilikom od Službe predsjednika, a na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske, tražio da mu dostavi podatke o ponuđačima koji su se javili na poziv i kopiju ugovora zaključenog sa pobjednikom. Međutim, umjesto tih informacija stiglo je jedino šturo obavještenje o toku te javne nabavke.

Zbog toga je uslijedila tužba pred Okružnim sudom u Banjoj Luci protiv institucije predsjednika Republike. Taj sud je u oktobru 2017. presudio da je Služba predsjednika prekršila zakon, te joj je naložio da to ispravi.

Postupajući po presudi, Služba predsjednika je u novom odgovoru obznanila da je ponudu na javni poziv dostavila samo banjolučka „Re:Publika”, koju je osnovala Andrea Vuković (udato Jaglica), bivša urednica izdanja „Nedeljnika” za Republiku Srpsku. Kako se navodi na njihovoj veb stranici, riječ je o preduzeću za „savjetovanje i profesionalnu podršku u strateškom i kriznom upravljanju informacijama i porukama u oblasti korporativnog i političkog komuniciranja.”

„Re:Publika” je svoje poslovanje započela veoma uspješno. Registrovana u decembru 2015. pred Okružnim privrednim sudom u Banjoj Luci, već mjesec dana kasnije pobijedila je na javnom pozivu za organizaciju Dana Republike Srpske. Iako je proslava te godine bila dosta skromnija nego naredne, ugovor za 2016. bio je nešto skuplji od ugovora za 2017 – prvi je građane koštao 499.590 KM, a drugi 498.280 KM. Uspjeh se nastavio i ove godine, pa je Dan Republike Srpske i treći put organizovala „Re:Publika”, ali po nešto jeftinijoj cijeni nego ranije – 494.091 KM.

Čitav ugovor kojeg su potpisali Duško Jaglica, direktor “Re: Publike”, i Siniša Karan, generalni sekretar Službe predsjednika, možete da pročitate u prilogu.

(Frontal.rs)

Prethodni članakFirma Dodikovog zeta za godinu zaradila 3,4 miliona KM
Naredni članakTalas gripa još tri sedmice