Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić pozvao je Tužilaštvo BiH da hitno ispita Srebreničanku Fadilu Mujić koja je iznijela javno priznanje o zločinu u Kravici na Božić 1993. godine i kaže ko je organizator zločina, a ko su učesnici da bi bili procesuirani.

Kojić je pozvao Tužilaštvo BiH i da pregleda kompletan snimak svjedočenja Mujićeve, da bude svjedok, a može, kako je istakao, da bude i optuženi, jer eksplicitno govori da je i ona željela da učestvuje u tom napadu.

On je danas izjavio Srni sa kroz to javno priznanje na morbidan način zločinci pokušavaju prikazati kao žrtve, a u stvari je riječ o zločinu protiv čovječnosti počinjenim nad srpskim narodom.

– U ovom javnom svjedočenju vidjeli smo da se tu radilo o klasičnom širokom i sitematičkom napadu koji predstavlja zločin protiv čovječnosti, jer pored toga što su tu ubijani ljudi, odvedeni u logore, ranjavani, tu su vršene i pljačke i paljene kuća – rekao je Kojić.

Kojić je dodao da druga strana to želi da prikaže da je neko išao da napadne, kako bi prehranio sebe i svoju porodicu, što i u mirnodobskim uslovima predstavlja klasično krivično djelo razbojništva.

– Ne možete otići da bi od nekoga ukrali hranu, da ubijete to lice i da je to sasvim legitimno, čak naprotiv to je klasično krivično djelo – istakao je Kojić.

On je rekao da postoje svi dokazi u Tužilaštvu BiH vezano za zločne u Kravici i da se zna da je i Sud BiH kasnije, a prije toga i Haški tribunal oslobodio Nasera Orića između ostalog i za taj zločin što je, kako kaže, nedopustivo.

Prema njegovim riječima, sva materijalna dokumentacija nalazi se u Tužilaštvu BiH.

– Mi smo spremni da, ako Tužilaštvo smatra da treba, ustupimo još nešto od dokaza, ali garantujem da su svi dokazi od strane instituacija Republike Srpske ustupljeni – istakao je Kojić.

Ako Tužilaštvo BiH ostane gluvo i nijemo na svjedočanstvo koje je javno objavljeno, Kojić je istakao da se onda zaista nema više o čemu pričati, te da je i ovako postalo nevjerovatno da oni jednostavno ne žele i u potpunosti ignorišu zločine nad Srbima, posebno one koji su počinjeni u Podrinju.

U ratnom zločinu na Kravice na Božić 1993. godine ubijeno je 49 lice srpske nacionalnosti.

– Najstarija žrtva je imala 90 godina, što govori o zločinu i načinu na koji je zločin počinjen da ni stari ni nemoćni nisu bili pošteđeni zločina – naglasio je Kojić.

Fadila Mujić iz Srebrenice svjedočila je za federalne medije da je sa pripadnicima 28. divizije tzv. Armije BiH na Božić 1993. godine “upala” u selo Kravica gdje su počinjeni masovni zločini.

Nedvosmisleno je svjedočila o pljački, otimačini, ubistvima na najradosniji pravoslavni praznik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠeranić: Oštra osuda bilo kakve zloupotrebe djece
Naredni članakLinta: Srbija da više pomaže Srbe u FBiH, jer im prijeti nestanak