Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić ocijenio je da je Svesrpski sabor manifestacija koja će pokazati jedinstvo srpskog naroda s obje strane Drine i da će glavna poruka biti da su Srbi, gdje god da žive, jedan narod.

– Mi smo jedan narod, nažalost, živimo u dvije države, ali mi smo uvijek Srbiju smatrali svojom majkom i tako će ostati – rekao je Kojić Srni.

On je dodao da će jedna od poruka, koja će biti poslata sa Sabora, biti i ta da su Srbi za mir i suživot.

Kojić je rekao da je srpski narod zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za borbu koju je vodio da kompletan srpski narod ne bude etiketiran kao genocidan.

– To je nešto što je on u velikoj mjeri i uspio. Posebno su mu zahvalne porodice srpskih žrtava, a naročito iz Podrinja, Srebrenice – poručio je Kojić.

Kojić je izrazio uvjerenje da će se uskoro sastati sa Vučićem.

– Sinoć nas je kontaktirala predsjednik Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić i nagovijestila nam je sastanak sa Vučićem – tada ćemo mu i lično poručiti da smo beskrajno zahvalni – rekao je Kojić.

Kojić je poručio da se varaju svi, koji misle da je Svesrpski sabor provokacija, da se varaju svi koji misle da Srbi žele rat.

– Mi jednostavno želimo da pokažemo naše jedinstvo, sabornost, da pokažemo da smo jedan narod – naveo je Kojić.

On je ukazao ne pomoć Srbije Republici Srpskoj, a posebno Srebrenici, navodeći izgradnju vrtića u toj opštini koji, kako je istakao, pohađa više bošnjačke djece nego srpske.

– Mi to ne gledamo kao oni. Oni gledaju svaku marku koju im da Turska ili bilo koja je arapska zemlja, da više ulože u naselja gdje su muslimani. Mi sa druge strane gledamo da ovdje bude mir, suživot i tolerancija – rekao je Kojić i dodao da će to biti i poruka sa Sabora koji će u subotu, 8. juna, biti održan u Beogradu.

On je izrazio nadu da će Svesrpski sabor postati tradicija, te da će narednih godina biti održan i u nekom gradu u Republici Srpskoj, pa i u Srebrenici.

– Da se iz Srebrenice pošalje poruka mira, kao što je pokazao i poslao Vučić kada je dolazio i u Potočare. On je otišao i poklonio se njihovim žrtvama. Znamo kako je prošao. Nažalost, još niko nije odgovarao za to. Znamo i da je vrh Republike Srpske bio u Potočarima, izrazio pijetet prema njihovim žrtvama – podsjetio je Kojić i dodao da se niko od bošnjačkih političara nije poklonio srpskim žrtvama.

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić najavili su za subotu, 8. jun, Svesrpski sabor u Beogradu na kojem će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDa li tople noći povećavaju rizik od moždanog udara?
Naredni članakĐokić: Promocija jedinstva naših naroda na Svesrpskom saboru nije prijetnja nikome