Predsjednik Organizacije porodica poginulih srpskih civila i vojnika Srebrenice Branimir Kojić poručio je da se srpske žrtve sa ovog područja svakim danom ubijaju iznova jer ih minimiziraju, dok zločinci šetaju slobodno.

Kojić, čijeg su oca ubili zločinci Nasera Orića 1992. godine, naglasio je da Srbi iz Srebrenice i okoline znaju kakav teret nepravde srpski narod nosi na svojim leđima.

– Zamislite majku koja je izgubila dva sina i supruga ili onu koja je ostala bez dva maloljetna djeteta da svakim danom slušaju da smo kao narod krivi za nekakav genocid. Više od polovine naših žrtava je stradalo od sredine 1992. do početka 1993. godine, što jasno govori o namjeri da se ovaj prostor etnički očisti od Srba – rekao je Kojić za Večernje novosti.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić izjavio je da je srpskom narodu potpuno jasno da domaće i strano pravosuđe ne želi da prikažu da su Srbi masovno stradali u Podrinju, te da se decenijama preko pravosuđa pokušava održati lažna teza o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Јednostavno, sudovi se ne bave periodom stradanja Srba. Potpuno beznačajan dio se uzima, pa se donese jedna presuda, da bi se zadovoljila statistika – kaže Kojić.

On je naglasio da Srpska nikada nije sporila da se u Srebrenici desio zločin, ali da je termini genocid izmišljen i da to nije tačno, a da opet Bošnjaci osporavaju zločine nad srpskim narodom.

– Niko od njih ne smije ni da pomene kako su Srbi stradali u Podrinju. To je njihov zavjet i svi njihovi političari se toga drže – reko je Kojić.

Prema podacima institucija Republike Srpske, pred Sudom BiH za zločine nad Srbima u Podrinju, odnosno Srebrenici i okolini gdje je ubijeno 3.267 Srba osuđena su svega trojica Bošnjaka na ukupnu kaznu od 22 godine.

Petorica Bošnjaka su oslobođena, jedan je umro u toku procesa, a protiv sedam je proces u toku.

Na groblju u Bratuncu danas će biti služen parastos za 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja koje su ubile muslimanske snage tokom proteklog rata, među kojima su i oni ubijeni na Petrovdan prije 29 godina u bratunačkim i srebreničkim selima.

Foto. srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Danas promjenljivo, lokalno pljuskovi sa grmljavinom
Naredni članakVišković: Izgradnja “Buk Bijele” nema veze sa Crnom Gorom