Spomen-ploča na Vracama svjedoči o samoorganizovanju srpskog naroda u najtežim trenucima, kao i o tome da su Republika Srpska i grad heroj Istočno Sarajevo – trajne kategorije, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je rekao da je prethodnih dana u Federaciji BiH organizovano skupljanje novca kako bi Elvis Gurda i Esad Јašarević platili kaznu od 6.000 KM zbog razbijanja ploče na Vracama koju im je izrekao Osnovni sud na Sokocu, što, kako je naveo, nije problem, ali su opasni pozivi na ponovno lupanje ploče, kao i njihovo predstavljanje kao nekakvih heroja.

– Krajnji je bezobrazluk reći da su ti momci polupali ploču u ime svih njih i da ta ploča smeta svim normalnim ljudima. Čak Nihad Aličković /lider sarajevskog Antidejtonskog pokreta/ govori da je sa njima popio kafu dan nakon što su učinili ovo što su učinili. Mi sad možemo da sumnjamo da je on i njemu slični možda instruisao ove momke da učine ovo zlodjel – rekao je Kojić.

On je naglasio da Aličković čak poziva “visokog predstavnika” da ukloni “nelegalnu ploču”.

– Moramo ga upoznati o činjenici da u BiH ne postoji visoki predstavnik, da je, ako je mislio na Kristijana Šmita, debelo pogriješio jer ta persona ovdje boravi turistički i kao takva može samo doći na Vrace i odati poštu svim tim herojima iz samoorganizovanog naroda Novog Sarajeva. Poručujemo mu i da Istočno Sarajevo nije, kako on kaže, takozvano, kao što takozvana nije ni Republika Srpska. To su trajne kategorije – Istočno Sarajevo je grad heroj, mjesto u kojem žive prave patriote, veliki i časni borci za istinu i pravdu – istakao je Kojić.

On je, u ime porodica koje predstavlja, rekao da daju punu podršku gradonačelnku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću da istraje u dokazivanju istine i iskazao mu zahvalnost što je Istočno Sarajevo svaki put vraćalo postavljenu ploču na mjesto gdje i treba da bude, da svjedoči o samoorganizovanju srpskog naroda u najtežim trenucima.

– Aličkoviću, Saninu Musi /lideru političkog pokreta `Vjera, narod, država` i njihovim sljedbenicima poručujemo da ne pokušavaju da podižu tenzije, da ne pokušavaju da lupaju naša spomen-obilježja, da shvate konačno da je iz Sarajeva protjerano 157.000 Srba, da je u tom istom Sarajevu bilo logora za Srbe do januara 1996. godine i da su ljudi tamnovali po tim mučilištima i po 1.355 dana, a za te njihove muke niko nije adekvatno kažnjen. Aličkoviću poručujemo i da je ovo sveta ploča i da nije, kako on kaže, komadić crnog poganog mermera – poručio je Kojić za Srnu.

Osnovni sud na Sokocu proglasio je krivim Elvisa Gurdu i Esada Јašarevića za oštećenje spomen-ploče na Vracama i presudio da moraju platiti 6.000 KM, od čega 5.000 KM Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo.

Gurda i Јašarević na ovu presudu nemaju pravo žalbe.

Spomen-ploča na zidu spomen-parka Vraca oskrnavljena je više puta, a posljednji put 29. avgusta prošle godine. Ploču je na ulazu u Istočno Sarajevo postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik za TASS o dokumentarnom filmu posvećenom godišnjici NATO bombardovanja
Naredni članakNešić sa ambasadorom Francuske: Napredak na putu ka EU