Članovi Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice traže da Savjet ministara smijeni, odnosno razriješi dužnosti ministra inostranih poslova Biseru Turković zbog inicijative da 11. jul bude proglašen danom žalosti u BiH.

Predsjednik ove organizacije Branimir Kojić rekao je Srni da u proteklom ratu nije ginuo samo jedan narod, pa da samo njemu bude posvećen dan žalosti.

– Zbog samovolje Turkovićeve, nepoštovanja svih žrtava i kontinuiranog saminicijativnog neovlaštenog djelovanja, tražimo od naših predstavnika u Savjetu ministara da pokrenu inicijativu za njenu smjenu i tako pokažu porodicama poginulih da se niko ne smije poigravati našim žrtvama i vrijeđati njihove porodice, niti naše žrtve minimizirati, a druge veličati. Žrtva je žrtva – ma kom narodu pripadala – poručio je Kojić.

Kojić je ocijenio da je ova inicijativa tendenciozna i usmjerena na vrijeđanje i omalovažavanje srpskog naroda i njegovih žrtava, što Turkovićeva konstantno čini, kršeći ovlaštenja i pokušavajući da uzurpira određene nadležnosti i da kreira istoriju kakva njoj odgovara, bez obzira što je činjenice demantuju.

– Ovo jasno pokazuje zlonamjernost i da nije dorasla funkciji koju obavlja, odnosno da je zloupotrebljava, što treba sankcionisati – smatra Kojić.

On je rekao da je ovo još jedan u nizu dokaza da bošnjački političari po svaku cijenu žele da zaživi mit o navodnom genocidu koji Srbi nisu počinili i nikada to neće prihvatiti.

– Predhodnih nekoliko dana svaki dan smo na parastosima našim sunarodnicima koji su ubijeni većinom 1992. i 1993. godine, pa pitamo Biseru Turković ko je ubio te ljude? Ko je zapalio Brežane, Krnjiće, Ratkoviće, Zagone, Sase, Gnionu, Skelane, Lozničku rijeku i gotovo sva srpska sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini? – upitao je Kojić.

Kojić pita Turkovićevu i da li je ikad pomislila da posjeti neko srpsko stratiše, pokloni se srpskim žrtvama i time pokaže civilizacijski čin saosjećanja, te da li je ikad pomislila da zastave na pola koplja budu spuštene za srpske žrtve?

Turkovićeva je uputila inicijativu predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji da 11. jul bude proglašen danom žalosti u BiH, te istakla da će Ministarstvo kojem je na čelu uputiti instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu da obilježe 11. juli spuštanjem zastava na pola koplja, te upoznaju zemlje prijema o razlozima za takvo postupanje.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji Turkovićeve da se 11. jula zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja.

Foto. srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakSporni 103. minut polufinala: Dvije lopte i zeleni laser
Naredni članakBiH na “zelenoj” listi za ulazak u Austriju