Najave da će u Generalnoj skupštini UN biti raspravljano o novoj rezoluciji o Srebrenici dokaz su da stranci čine sve kako bi “oprali ruke” od odgovornosti za svoju ulogu u razbijanju Јugoslavije, a muslimani to objeručke prihvataju, jer imaju dva cilja – ukidanje Republike Srpske i traženje odštete od Srbije, ocijenio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

On smatra da je izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da podrži rezoluciju o Srebrenici u UN najbolji primjer koliko su muslimani bezobrazni i razmaženi, podsjećajući na činjenicu da još nisu procesuirani atentatori na Vučića koji je napadnut baš u Potočarima kada se poklonio muslimanskim žrtvama.

Pozivati Vučića da podrži tu rezoluciju, ističe Kojić, je krajnje bezobrazno, neukusno i podlo.

– Mi pozivamo Konakovića da učini sve što je u njegovoj moći da se pronađu atentatori na Vučića, pozivamo ga da pokaže empatiju prema 3.267 srpskih žrtava Podrinja i da zatraži oprost – rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, donošenjem rezolucije o Srebrenici krenulo bi se u novu fazu pritisaka na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, a posebno na predsjednika Srpske Milorada Dodika, jer strancima će biti lakše da ukinu nešto što prethodno obezglave.

– To ne smijemo dozvoliti. Stoga pozivamo sve ljude koji vole Republiku Srpsku da poštuju svoje institucije i ono što su one radile, ovog puta konkretno međunarodnu komisiju koja je dokazala da u Srebrenici nije bilo genocida i to svi moramo jasno i glasno da kažemo, jer samo nekolicina Srba u Srpskoj kaže činjenice – istakao je Kojić.

On je poručio da je sada više nego jasno šta je nekadašnji visoki predstavnik Valentin Incko želio da uradi nametanjem zakona.

– Mi građani Srebrenice smo to odmah znali i javno iznosili, te smo zbog toga stavljeni na listu negatora genocida, zajedno sa Dodikom, Vučićem, /Gideonom/ Grajfom i mnogim drugim koji vjeruju struci, a ne nekakvim plaćenicima koji peru novac po Memorijalnom centru u Potočarima – rekao je Kojić.

On je naglasio da se građani Srpske moraju trgnuti, dići svoj glas i stati u odbranu Republike Srpske, jer su u julu prošle godine mogli da čuju prijetnje Nasera Orića “da je na Drini sve počelo i da će tu završiti”.

– Očigledno da žele da završe sa Republikom Srpskom baš na Drini, u Srebrenici, u Podrinju gdje su nas monstruozno ubijali. Pokažimo da ne priznajemo niti jedan nametnuti zakon, da poštujemo institucije Srpske i struku, a međunarodna komisija je skup najvećih svjetskih stručnjaka, te recimo javno ono što je struka rekla – a to je da nije bilo genocida u Srebrenici – poručio je Kojić.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za proučavanje Holokausta Gideon Grajf je ranije pojasnio značenje pojma “genocid”, navodeći da se odnosi “na namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod”, a Komisije od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je ranije da aktivnosti oko nove rezolucije o Srebrenici predstavljaju još jednu unilateralnu akciju pojedinih etničkih političkih grupacija, koje u suštini žele da se obračunaju sa Srbima i Republikom Srpskom.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Na vaskršnjem Saboru deklaracija kao put za djelovanje u budućnost
Naredni članakKaran: Šmit ruši ustavni poredak