Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je opravdan zahtjev Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini da smjesta bude otkazana promocija knjige Zlatka Dukića “Bjegunci” u ovom gradu, istakavši kako je Dukić bio spreman da slavi nad zločinom u Tuzli.

Kojić je napomenuo da se veliki broj Tuzlaka poslije protjerivanja iz tuzlanske regije naselio u Bijeljini.

– Upravo promocija knjige čovjeka koji je bio potpuno spreman da slavi nad zločinom koji se dešavao i koji je gledao, morbidno i bezobrazno. Smatram da upravo to proizvodi dodatnu traumu kod Tuzlaka koji su preživjeli strahote devedesetih godina u Tuzli – rekao je Kojić za Srnu.

On je podsjetio na činjenicu da predstavnici Republike Srpske već godinama ne mogu da odu u Tuzlu i Sarajevo da obilježe sjećanje stradanje pripadnika Јugoslovenske narode armije.

– S druge strane, ovakvi likovi kao što je Dukić, koji su morbidno i bezobrazno željeli da proslave zločin dok su gledali kako gore mladi vojnici u Tuzli na Brčanskoj malti, njima je to dozvoljeno – naglasio je Kojić.

On je rekao da je potpuno opravdan zahtjev Zavičajnog udruženja Tuzlaka da se promocija knjige jednog takvog čovjeka ne dozvoli u Republici Srpskoj.

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini pozvalo je Gradsku upravu i direktora Centra za kulturu “Semberija” da smjesta otkažu promociju knjige Zlatka Dukića “Bjegunci”, jer će u suprotnom pozvati sve Tuzlake koji žive u Bijeljini da se okupe ispred Centra i spriječe sramotno Dukićevo pojavljivanje.

– Dok 15. maja 1992. godine gore tijela pripadnika ЈNA na Brčanskoj malti, dok ranjeni vojnici i civili koji su se mirno povlačili iz Tuzle mole za pomoć i umiru u mukama, novinar Zlatko Dukić u prenosu uživo govori – “…ladno pivo nemamo, a tako bi dobro došlo…” – navode iz Udruženja ogorčeni zbog najavljene promocije knjige.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prethodni članakTom Brejdi ne odlazi u penziju?
Naredni članakDOBOJ: Sloga bolja od Zvijezde, ali rezultat neriješen