Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske rekao je za da se odlukom o zabrani negiranja genocida želi staviti konačan pečat na sve presude koje je donio Haški tribunal, a kasnije i pravosuđe BiH.

– Sada imamo situaciju da bi bilo koji proces da se otvori za reviziju određenog postupka, tretirao kao negiranje genocida – istakao je Kojić.

Takođe, Kojić kaže da ono što je veća opasnost, a kako je to definisano nametnutim izmjenama krivičnog zakonodavstva, jeste to da objavljivanje bilo kakvih publikacija, koje su suprotne od onoga što je donosio Haški tribunal i pravosuđe na nivou BiH, tretira krivičnu odgovornost, odnosno to lice može biti krivično odgovorno.

– Ono o čemu očigledno Valentin Incko nije vodio računa jeste to da će morati pojačati kapacitete na nivou pravosuđa BiH kako bi procesuirali sve nas u Srpskoj. Nas koji na osnovu činjenica i dokaza iznosimo svoja istraživanja i činimo ih dostupnima javnosti – naveo je Kojić.

Smatra da je ovakva odluka ustvari veliki korak unazad, te da je teško govoriti o pomirenju i suživotu, što se uporno podvaljuje u tezi nametanja zakona, odnosno izmjenama krivičnog zakonodavstva.

– S druge strane imamo situaciju da niko od bošnjačkih funkcionera nije priznao da se desio bilo kakav zločin nad Srbima. Na ovaj način vidimo da je projekcija Haga, a kasnije i pravosuđa BiH bila jasna, a to je da se što više optuži, a kasnije i osudi Srba – rekao je Kojić.

On je naglasio da se ovo ne odnosi na negiranje samo genocida, već se ovo odnosi na zločine protiv čovječnosti i druga krivična djela genocida, kako bi se kako kaže Kojić, osudilo što više Srba.

Naime, odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prethodni članakKošarac: Nova tržišta znače stabilnost poslovanja domaćih izvoznika
Naredni članakČubrilović pozvao lidere parlamentarnih stranaka na sastanak