Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić ocijenio je da Memorijalni centar Srebrenica različitim lažnim narativima i projektima želi od sebe da “napravi instituciju koja bi imala ekskluzivitet kada je riječ o žrtvama” u BiH u posljednjem ratu.

– U okviru projekta “Istina, dijalog, budućnost”, Memorijalni centar Srebrenica je predstavio prvi nacrt kalendara sjećanja kojim, kako kažu, žele uspostaviti okvir za listu datuma sjećanja na rat i genocid u BiH, ali i postaviti okvir obilježavanju važnih međunarodnih datuma sjećanja na genocide, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine – napomenuo je Kojić.

On je ocijenio da na ovaj način oni sebe žele predstaviti kao jedine relevantne za sve žrtve u BiH u posljednjem ratu.

– Navode kako su u nacrt kalendara uvrstili i zločine nad drugim narodima, pa kao primjer stradanja Srba pominju Kazane iako je poznato da sarajevska mahala nije željela na spomen-ploči napisati da su tu ubijani Srbi, nego “građani Sarajeva”!? Nikada nismo čuli iz njihovih usta istinu da su Srbi bacani u jame niti sve činjenice o tom zločinu – istakao je Kojć.

Kojić je ocijenio da i na ovaj način Memorijalni centar ponovo pokušava da održi mit o lažnom genocidu za koji je dokazano da se nije desio, što je utvrdila i Međunarodna komisija Vlade Republike Srpske na čelu sa stručnjakom za istraživanje Holokausta Gideonom Grajfom.

– Zamislite kakva podlost, drskost i bezobrazluk da oni pozivaju sve predstavnike udruženja žrtava da daju doprinos u, kako kažu, međuetničkom i međureligijskom dijalogu. Nikada se nisu udostojili da posjete mjesta stradanja Srba na ovim područjima, nego iz tog memorijalnog centra koriste svaku priliku da napadaju i etiketiraju Srbe kao genocidan narod – istakao je Kojić.

On napominje da je upravo u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice 2015. godine pokušano ubistvo tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. “Sada oni sa tog mjesta pozivaju na dijalog…Pitamo ih – dokle ide bezobrazluk?!”, naglaso je Kojić.

Kojić je napomenuo da se direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić izvinjavao Јevrejima, tačnije potpredsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa Menahemu Rozensaftu za ustaški pokolj nad Јevrejima, ali da tada nije pomenuo ustaški pokolj nad Srbima, a da to nije učinio ni potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković.

On je podsjetio da su neki muslimani iz Srebrenice u Drugom svjetskom ratu sa hordama Јosipa Kurelca činili pokolje u Zalazju, Brežanima i Vitlovcima 1943. godine, istim onim selima koja su stradala i u ovom ratu.

– Sada mi treba da im pričamo o tome kako bi oni to uvrstili u kalendar zločina, više nego smiješno – istakao je Kojić.

On je upitao zašto se i dalje bježi od istine o ustaškom genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu u Јadovnu, Garavicama kod Bihaća, u Starom brodu na Drini… ?

– Nećemo pristati i nasjesti na ovu podvalu koja je skuvana u zapadnim ambasadama i pokušava se servirati preko Memorijalnog centra kao i mnogo puta do sada. Јavno im kažemo da sa njima nećemo nikakvu saradnju jer nikada do sada nisu pokazali ni gram empatije prema našim žrtvama. Preko toga nikada nećemo preći! – poručio je Kojić.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakMETEOALARM: Narandžasto upozorenje zbog jakih do olujnih udara juga
Naredni članakRealan rast BDP-a 2,1 odsto