Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić smatra da je visoki predstavnik Valentin Incko nametanjem zakona o zabrani “negiranja genocida” pod prijetnjom krivične sankcije nametnuo kolektivnu odgovornost srpskog naroda.

Kojić je rekao Srni da je to Incko učinio u smislu zabrane komentarisanja presuda koje su donosili Haški tribunal i domaće pravosuđe koje se odnose na pojedince.

– Hipotetički, to znači da bi dijete koje se rodi danas, a koje bi nakon 18 godina osporilo tu presudu, bilo krivično sankcionisano. To je upravo pokazatelj da je to kolektivna odgovornost – pojasnio je Kojić.

Kojić je ocijenio da je Incko u potpunosti derogirao odredbe Zakona o izvršenju krivičnih sankcija koje se odnose na resocijalizaciju lica.

– Ove odredbe su neustavne i u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima, univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima kada je u pitanju suđenje, javno iznošenje mišljenja, sloboda govora i izjašnjavanja zbog čega bi Ustavni sud BiH trebalo da ih proglasi neustavnim – rekao je Kojić.

Kojić je istakao da se u odredbama nametnutog zakona Incko poziva na presude Haškog trubunala i presude uopšte sudova u BiH i drugih sudova.

– Potpuno je jasno definisano da Haški tribunal sudi pojedincima. Međunarodnim pravnim aktima i domaćim zakonima o sudovima je definisano da sudovi isključivo sude pojedincima za individualnu odgovornost bilo kog krivičnog djela – pojasnio je Kojić.

Kojić je upitao zašto bi on ili bilo ko drugi morao poštovati presude i za neko drugo krivično djelo, jer se ta presuda izvršava kao i za sva krivična djela u odnosu na lica za koja su donesena.

On je naveo da presude i sistem kažnjavanja imaju funkciju da počinioca krivičnog djela kazne i resocijalizuju, a sa druge strane imaju i preventivni karakter, jer ako je neko osuđen za krivično djelo svi ostali građani i lica na koja se odnosi zakon znaju da to ne smiju da učine jer će biti kažnjeni.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prethodni članakVišković: Predstojeći odgovor Srpske prelomni trenutak za njenu sudbinu
Naredni članakDodik: Samo povlačenje nametnute odluke može BiH vratiti u pređašnje stanje