Hrvatska priprema lokacijsku dozvolu za centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac. Do kraja godine planira da završi Studiju uticaja na životnu sredinu, a članovima ekspertskog i pravnog tima za Trgovsku goru zabranila je da prate realizaciju studije.

Kakva je budućnosti više od 250.000 stanovnika Republike Srpske i Federacije BiH uz granicu sa Hrvatskom?

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da će Republika Srpska i BiH argumentima i činjenicama uspjeti da natjeraju Hrvastku da definitivno odustane od namjere da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora uz granicu sa BiH.

– Hrvataka ne poštuje svoje zakone, zakonseke okvire jer Čerkezovac nije predviđen za tu vrstu namjene. Ne zadovoljavaju niti jedan parametar – dodao je Vipotnik gostujući u našem Јutarnjem programu.

Vipotnik je istakao da će istraživanja koja se sprovode na području Republike Srpske pomoći u dodatnoj argumentaciji da borba bude uspješna, te da su osim terenskih u planu i naučna istraživanja koja bi ukazala na ostale potencijalne prijetnje sociološke, ekonomske, bezbjedonosne.

– Sa akademskom zajednicom tražimo najbolje formate da bi proveli ovakva istraživanja i vrlo brzo ćemo izaći sa jednim takvim projektom – rekao je Vipotniki dodao da će sutra tom povodom u Banjalici biti prezentovan projekat istraživanja koje su opasnosti od zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Podsjetio je da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u Kragujevcu potpisalo memorandum o saradnji sa Srbijom koji će nam, kaže Vipotnik, pomoći u vezi namjere Hrvatske.

Hrvatska bi do kraja godine trebalo da završi studije o zaštiti životne sredine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKardiolog tvrdi da ova navika sprečava stvaranje krvnih ugrušaka
Naredni članakDodik povodom nastupa Konakovića u Luksemburgu: Rusiju sanja svake noći