​Borovnice svrstavaju u jedno od najzdravijih voćki na svijetu. Njihova sezona uskoro počinje, pa nije na odmet da imamo na umu koliko su one zapravo zdrave i koliko benefita mogu da donesu organizmu.

Ovo voće je bogato antioksidansima, poput flavonoida koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. To automatski može da znači smanjenje rizika od hroničnih bolesti i usporavanja procesa starenja ćelija.

Nizak nivo holesterola

Visok nivo holesterola nije nimalo poželjen za vas i vaše srce, a antioksidansi koje borovnice imaju, pomažu upravo u sprečavanju oksidacije holesterola, odnosno mogu ga održati optimalnim.

Snižava pritisak

Redovno konzumiranje borovnica može da pomogne u smanjenju visokog krvnog pritiska, piše “Webmd.com”. Smatra se da su za to odgovorna biljna jedinjenja koja se nazivaju antocijanini koji borovnicama daju boju.

Kontroliše šećer u krvi

Ukoliko imate dijabetes, onda je ovo voće pravi izbor za vas. Studije su pokazale da redovno konzumiranje borovnica mogu da pomognu u poboljšanju osjetljivosti na insulin kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Varenje je bolje

Ovo bobičasto voće sadrži dijetalna vlakna koja pomažu digestivnom sistemu da radi nesmetano, prenosi “Ona“.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPrepoznajte prve simptome moždanog udara
Naredni članakDOBOJ: Održano književno veče Zorana Grumića (VIDEO)