Jetra je važan, ali osjetljiv organ. Jetra ima mnoge važne funkcije i najveća je žlijezda u tijelu.

Ima ulogu u sintezi proteina, detoksikaciji hemijskih jedinjenja i stvaranju biohemijskih molekula važnih za varenje. Služi za skladištenje hranljivih materija i neutralisanje štetnih.  

Nazivaju je i „laboratorijom” organizma, pa je jasno zašto joj treba pomoći da radi bez nepotrebnih opterećenja. Neke namirnice koje svakodnevno jedemo potencijalno su opasne za jetru, a one od kojih bi imali mnogo zdravstvenih koristi – rijetko konzumiramo. Kako bismo znali koja je hrana dobra, a koja ne, u nastavku smo izdvojili određene namirnice.

Ovsena kaša

Hrana bogata vlaknima može pomoći vašoj jetri da radi na najbolji mogući način. Ovsena kaša je idealan izbor za početak dana. Istraživanja pokazuju da vam može pomoći da izgubite višak kilograma i salo na stomaku, što je dobar način da se zaštitite od bolesti jetre.

Brokoli

Dodajte puno povrća u svoju ishranu ako želite da jetra bude zdrava. Brokoli može biti dio ove strategije. Neka istraživanja pokazuju da ova, ne svima omiljena hrana, može pomoći u zaštiti od masne jetre.

Kafa

Ako ne možete ni dan bez kofeina, biće vam drago da čujete da može imati neke dobrobiti za jetru. Studije pokazuju da dvije do tri šoljice dnevno mogu pomoći u zaštiti vaše jetre od oštećenja izazvanih konzumiranjem previše alkohola ili nezdravom ishranom. Neka istraživanja sugerišu da može smanjiti rizik od raka jetre.

Zeleni čaj

Pun je antioksidanata koji se zovu katehini. Istraživanja pokazuju da može zaštititi od nekih oblika raka, uključujući rak jetre. Dobićete više katehina ako sami skuvate čaj i pijete ga vruć. Ledeni čaj i zeleni čajevi iz prodavnice imaju mnogo niže nivoe ovog antioksidansa.

Bademi

Orašasti plodovi, posebno bademi, dobar su izvor vitamina E, hranljive materije za koju istraživanja pokazuju da može pomoći u zaštiti od bolesti masne jetre. Bademi su takođe dobri za vaše srce, pa uzmite šaku sljedeći put kada poželite nešto za grickanje.

Špinat

Sadrži snažan antioksidans glutation, koji se normalno sintetiše u jetri. Osim špinata i bamija takođe sadrži glutation.

Borovnice

Sadrže hranljive materije zvane polifenoli koji vas mogu zaštititi od nealkoholne bolesti masne jetre, koja često ide ruku pod ruku sa gojaznošću i visokim holesterolom. Ako ne volite borovnice, druga hrana bogata polifenolima su crna čokolada, masline i šljive.

Začini

Ako želite da zaštitite jetru i srce u isto vrijeme, pospite  malo origana, žalfije ili ruzmarina na svoju hranu. Oni su dobar izvor zdravih polifenola. Dodatna prednost je da vam pomažu da smanjite unos soli u mnogim receptima. Cimet, kari u prahu i kumin takođe su dobar izbor.

Loši izbori za jetru

Ono što šteti vašoj jetri je ono što svakako treba izbjegavati u kontekstu zdrave ishrane. Ipak, pomenućemo najgore izbore, koji najviše opterećuju jetru.

Držite se dalje od masne hrane

Pomfrit i hamburgeri su loš izbor za održavanje zdrave jetre. Previše zasićenih masti može otežati jetri da radi svoj posao. Vremenom može dovesti do upale, što dalje može izazvati cirozu.

Izbjegavajte šećer

Previše slatkih stvari može loše uticati na vašu jetru. To je zato što je dio njenog posla da pretvori šećer u mast. Ako pretjerujete, vaša jetra stvara previše masti, koja na kraju ostaje tamo gdje joj nije mjesto. Dugoročno, možete završiti sa masnom jetrom. Zato učinite uslugu svojoj jetri i učinite slatkiše povremenom poslasticom.

Budite umjereni s alkoholom

Previše alkohola može izazvati pustoš na vašoj jetri i na kraju dovesti do ciroze. Čak i povremeno opijanje (četiri pića odjednom za žene i pet za muškarce) takođe može biti štetno. Pokušajte da se ograničite na jedno piće dnevno ako ste žena ili dva ako ste muškarac.

Preskočite grickalice

Sledeći put kada osjetite želju za užinom, posegnite za nečim zdravijim. Problem sa čipsom i drugim divotama u kesicama je što su obično puni šećera, soli i masti. Smanjenje količine koju konzumirate je relativno laka (i velika) promjena u ishrani uz malo planiranja. Jedna dobra strategija: ponesite zalihe zdravih grickalica sa sobom na posao. Probajte jabuku sa puterom od orašastih plodova za jednu porciju ili šećerni grašak sa malom šoljicom humusa, prenosi Ordinacija.hr.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakZašto auto neće da upali, šta može biti razlog?
Naredni članakŠest savjeta koji će pomoći da vaše dijete jede zdravije