Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Republike Srpskoj govori o statusu Srpske i njenom jačanju na međunarodnom planu, te potvrđuje činjenicu da je ta država jedan od ključnih partnera Republike Srpske na putu ka EU.

Klokić je za Srnu istakao da Republika Srpska vidi velikog prijatelja u Mađarskoj i premijeru Orbanu.

On je ukazao i na značaj ekonomskog aspekta saradnje Republike Srpske i Mađarske, te zajedničkih razvojnih programa.

– Vlada Srpske je prihvatila zajedničku izjavu o saradnji sa Vladom Mađarske koja podrazumijeva saradnju institucija i privrednih subjekata Srpske i Mađarske na osnovu uzajamne koristi – rekao je Klokić.

Govoreći o konkretizaciji saradnje, on je podsjetio da su najveću korist imali poljoprivredni proizvođači Srpske jer su kroz projekat podrške Vlade Mađarske dobijena bespovratna sredstva za nabavku mehanizacije u okviru dva javna poziva.

– Prvi javni poziv bio je vrijedan oko 10 miliona evra, a drugi, koji je u toku, trebalo bi da iznosi oko 25 miliona evra. Ako gledamo spoljnotrgovinsku razmjenu, ona iznosi skoro 300 miliona KM za prošlu godinu, što Mađarsku svrstava na deveto mjesto zemalja po spoljnotrgovinskoj razmjeni – istakao je Klokić.

On je naveo da Mađarska u Republici Srpskoj vidi partnera i stranu sa kojom treba razgovarati, te su veoma značajne česte posjete mađarskog premijera Orbana Republici Srpskoj i presjednika Srpske Milorada Dodika Mađarskoj.

Klokić je rekao da su te posjete važne kako bi se nastavila izgradnja partnerskog odnosa Republike Srpske i Mađarske.

Premijer Mađarske Viktor Orban i članovi Vlade i državnih agencija sutra bi trebalo da stignu u posjetu Republici Srpskoj.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću ranije je saopšteno da će u petak, 5. aprila, biti održan Ekonomski forum na kojem će učestvovati privrednici iz Republike Srpske i Mađarske.

U delegaciji Mađarske biće predsjednik Vlade Viktor Orban, ministar inostranih poslova Peter Sijarto, ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ, direktor mađarske Agencije za promociju izvoza Gabor Јenei, kao i predstavnici 23 kompanije iz energetike, poljoprivrede, finansija, prehrambrene industrije i drugih oblasti.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakMUP Srpske: Apel građanima za saradnju u slučaju potrage za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (FOTO)
Naredni članakBukejlović: Zadovoljstvo što institucije pravosuđa ponovo funkcionišu