U okviru nove marketinške kampanje u kojoj se tvrdi da je struja jeftinija od nafte kineski BYD snizio je cijene svojih električnih (EV) i hibridnih modela automobila. BYD-ov električni automobil Seagull sada košta oko 9.950 dolara.

Najprodavanija limuzina marke N Qin Plus dostupna je s novom politikom sniženja za tek nešto više od 11.000 dolara.

Domet Seagulla je 305 km, a njegova maksimalna brzina je 128 km/h. Sasvim dovoljno, pogotovo kada se u obzir uzme skromna cijena. Prošli mjesec BYD je najavio da će početi prodavati Seagull u Meksiku za 20.990 dolara. Dakle, cijena raste za više od 100 posto. BYD planira da izgradi proizvodne pogone u drugim zemljama kao što su Tajland, Brazil, Mađarska, Uzbekistan, pa čak i Meksiko.

BYD navodno ostvaruje zaradu čak i na jeftinom Seagullu.

Ključ je u jeftinijoj tehnologiji baterija, a i činjenici da BYD kontroliše cijeli proizvodni proces električnih automobila, od sirovina, baterija do gotovog proizvoda. Kineska kompanija želi da dopre do potencijalnih kupaca u kineskim gradovima i ruralnim područjima kako bi se oni prebacili na električna vozila, navodi South China Morning Post.

Zipse: Prijetnja je prenaduvana

U posljednje vrijeme se mnogo govori o ugroženosti tradicionalnih “zapadnih” proizvođača kineskom automobilskom industrijom. Kinezi proizvode jeftinije, “pohvatali” su mnoge tajne kako proizvesti dobar automobil, a u razvoju jeftinijih električnih automobila i baterija za njih otišli su mnogo dalje od “zapadnjaka”. Mnogi kineski automobili već se voze ulicama Europe ali prema posljednjim podacima JATO Dynamicsa, kineske marke čine tek dva odsto ukupnih registracija novih ličnih automobila u Evropi u prvoj trećini ove godine.

Izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse je protiv podizanja carina na kineske električne automobile koji se uvoze u Evropu, nazivajući prijetnju evropskoj automobilskoj industriji prenaduvanom, piše Automotive News Europe.

Zipse je posljednji izvršni direktor jednog proizvođača automobila koji je protiv podizanja većih trgovinskih barijera (carina na kineske automobile) i prati slične izjave svojih rivala u Mercedes-Benzu i Volkswagen grupi.

“Evropska automobilska industrija, kada je u pitanju BMW Grupa, nije masovno oštećena uvozom kineskih automobila, niti je u interesu EU da dodatno nameće carine na te proizvode. Nitko ne može tek tako doći na tržište veliko poput Evrope i tek tako ga preuzeti” kazao je Zipse, prenosi Revija HAK.

Foto: BYD, BMW

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakWhatsApp popravlja problem koji dugo muči korisnike
Naredni članak5 efikasnih vježbi za mršavljenje, naročito ujutro