Politički analitičar Obrad Kesić ocijenio je da rezolucija, koju pripremaju srpski lobisti, pokazuje da se u američkom Kongresu u velikoj mjeri mijenjaju stvari u korist Srbije i Republike Srpske.

– Najavljena rezolucija u korist Srbije u Kongresu SAD je važna jer je najava da se balans snaga mijenja – istakao je Kesić.

Kesić je naveo da je srpska zajednica u SAD posljednjih godina ojačala uticaj preko ličnih kontakata i organizacija koje imaju više ugleda u američkom političkom životu i na izborima.

– To znači da stvari više nisu onako jednostrane, kao kada su Srbi u velikoj mjeri bili pasivni, ali bilo je i vrlo teško pokrenuti zajednicu. Međutim, ona sada u cijeloj Americi postaje mnogo aktivnija, lokalne zajednice, pogotovo za izbore u ključnim državama, postaju vidljivije i aktivnije – izjavio je Kesić za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, uticaj srpske zajednice je vidljiv i u slučaju pisma albanskih i bošnjačkih lobista američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu koje ima tek skroman broj potpisnika.

– Da je situacija kao što je bila prije pet ili šest godina, pismo bi imalo barem tri puta veći broj potpisa – kaže Kesić i objašnjava da je pismo Bajdenu “najjeftiniji način da se zadovolje zajednice i glasači u Americi”, ali da ono suštinski ne znači ništa posebno jer takvi dopisi svakodnevno stižu u Stejt department.

U osvrtu na američke kritike Prištini, Kesić je konstatovao da je vidljivo da i politika koja se definiše od SAD nije više crno–bijela.

– Za vrijeme krize oko tablica na Kosovu i Metohiji imali smo vrlo oštre kritike upućene Prištini i /premijeru samoproglašenog Kosova/ Aljbinu Kurtiju. S druge strane, stalno imamo indikacije da sadašnja vlada u Prištini nema veliku podršku od državnih institucija SAD. To stvara frustraciju, pogotovo među albanskom zajednicom u Americi – napominje Kesić.

On je naglasio da se ta činjenica vidi i u odluci da ova administracija ne pozove samoproglašeno Kosovo da učestvuje na Samitu demokratije, što je bilo nezamislivo u vrijeme administracije Baraka Obame kada je Amerika gotovo beskritično branila pozicije Prištine i radila sve da što više zemalja prizna takozvanu nezavisnost.

– To sada nije prioritet za ovu administraciju. Pokazuje se da postoji antagonizam prema Kurtiju i sadašnjoj vladi u Prištini, tako da u suštini, sve što se radi u Kongresu jeste najava da se situacija mijenja u velikoj mjeri u korist Srbije i Republike Srpske – naglasio je Kesić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakNovitović: Sve rijeke na teritoriji Srpske su u koritima (VIDEO)
Naredni članakU Srpskoj rođeno 19 beba