Suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku moglo bi da presudi svjedoku Kristijanu Šmitu i postane jedan od najbizarnijih događaja u nemogućoj državi BiH, pogotovo otkako je uhapšen predsjednik Suda BiH Ranko Debevec koji vodi taj proces, ocijenio je profesor Nenad Kecmanović.

Kecmanović je istakao da sudski proces protiv legalno izabranog predsjednika Republike Srpske na Sudu BiH kao da postepeno zapada u ćorsokak, te podsjetio da je Dodikov tim, pojačan zagrebačkim advokatom Antom Nobilom, pozvao Šmita kao svjedoka.

On je dodao da će se Šmit naći u neprilici da objašnjava na osnovu čega se predstavlja kao visoki predstavnik i sa kojim pravom je proglasio zakon kojim štiti svoj lažni status.

– Unakrsno ispitivanje Šmita, ne samo ne samo da će zabaviti publiku u sudnici nego će srušiti cijeli proces – ocijenio je Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku”.

Kecmanović je rekao da ovo hapšenje nije moglo bez Šmita, koji hapšenjem Debevca i Osmana Mehmedagića hvata balans sa predstojećom presudom Dodiku, ali da to, istovremeno za advokate predstavlja argument da je sud kompromitovan, pa i proces vođen pod predsjedavanjem krivično sumnjivog lica.

Kecmanović je ukazao, da “sarajevska čaršija nije skočila u odbranu Ranka slovenačko – jevrejskog građaniste, nego sve više nadrndana na SAD i Šmita zbog Gaze brani svog Osmana, Alijinog ratnog tjelohranitelja Osmicu, koga su SAD poslije dugog i vjernog služenja pustili niz vodu”.

– Da li će i Šmita, koji je kresnuo šibicu u zapaljivoj BiH ili će ga pustiti da izazove požar u kome će gorjeti EU – upitao je Kecmanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Srpska je sad dodatno zainteresovana da na vlast u Srbiji ne dođu antisrpske strukture
Naredni članakVelika turneja “Beogradskog sindikata” – 23. marta u Banjaluci