Profesor emeritus Nenad Kecmanović ocijenio je da Sarajlije zablenute u daleku Ameriku i ne primjećuju geopolitičke promjene u ostatku svijeta, čak ni da im se pred nosom centar moći iz zajedničkih organa BiH, sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem preselio u Banjaluku i zapadni Mostar.

Kecmanović je u autorskom tekstu za beogradsku Politiku ocijenio da BiH prirodno slijedi agoniju nekadašnje SFR Јugoslavije, u kojoj je simptom raspada bio, pored ostalog, i slabljenje uticaja Predsjedništva SFRЈ u odnosu na federalne jedinice.

On je naveo da se trojka u Predsjedništvu BiH, izuzev rutinskih poslova, uglavnom slaže da se ni u čemu ne slaže, dok razgovore o ključnim temama vode Dodik i Čović, lideri pobjedničkih nacionalnih stranaka SNSD-a i HDZ-a, za sada bez Bakira Izetbegovića sa čela izborno dominantne SDA.

Kecmanović je ocijenio da Bošnjaci sarađuju sa nelegalnim Kristijanom Šmitom zato što dijele iluzije i to njegove da je zaista visoki predstavnik za BiH i svoje da o BiH samo oni odlučuju.

– Šmit je za Srbe neka vrsta “korisnog idiota”, jer im je otvorio oči šta ih čeka ako popuste. A Bošnjaci kao da pate od stokholmskog sindroma. Vezali se za protestantsko-katoličke islamofobe i padaju u trans kada im bilo koja šuša sa Zapada kaže neku lijepu riječ na engleskom ili njemačkom jeziku – smatra Kecmanović.

On je ukazao i na to da BiH nije član NATO-a, niti je mušterija da to postane, te da NATO nije ni potpisnik, niti garant Dejtonskog sporazuma.

Ukazujući na riječi generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga tokom nedavne posjete BiH i priči o “secesionističkoj retorici”, Kecmanović je istakao da je prije “secesionističke retorike” bila i “zapaljiva retorika”, pa nije izazvala požar.

Prema njegovim riječima, Dodik samo upozorava da, pošto je za Bošnjake Dejton “ludačka košulja”, a neće ni novi dogovor o BiH, jedino rješenje je mirni razlaz.

– Problem je Dodikova retorika po sebi, zato što su navikli da im se klanjaju svugdje po svijetu. U Sarajevu i više od toga, a Dodik im skreše u lice i opsuje. No toga je sve više na sve strane i biće im korisno kao vježba – naveo je Kecmanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj rođene 23 bebe; Doboj bogatiji za dva nova stanovnika
Naredni članakDOBOJ: Futsaleri Doboja slavili u Kotor Varošu