Proces pripreme projekata za reformu javne uprave je neefikasan i od ukupno njih 29 za deset godina samo je jedan implementiran u roku, dok ostali kasne od dvije do šest i više godina.

Ovo se, između ostalog, navodi u reviziji učinka o temi “Efikasnost pripreme projekata reforme javne uprave u BiH”, koju je uradila Kancelarija za reviziju institucija BiH, a u kojoj se navodi i to da finansijska podrška za projekte nije bila upitna te da su donatori nova sredstva uslovili usvajanjem nove strategije reforme javne uprave.

“Neefikasnost priprema projekata uticala je na to da je u periodu od deset godina od nastanka Fonda, od ukupno uplaćenih 31,5 miliona KM, ugovoreno svega 16,6 miliona KM”, navode revizori.

Ono što zabrinjava je da više od pola projekata nije planirano u rokovima u kojima je projekat trebalo da bude implementiran, a razvoj projekta od usvajanja projektne ideje do potpisivanja ugovora traje duže od dvije i po godine. Najviše vremena se odnosi na usaglašavanje stavova članova nadzornih timova, a na razvoj nekih projekata, odnosno kašnjenje, uticalo je i poništavanje i ponavljanje postupaka javnih nabavki.

Preko 2,5 miliona KM Kancelarija za reformu javne uprave planira za prioritetne projekte iz 2014. godine, a oni se još nalaze u formi projektne ideje, a ova kašnjenja dovode do toga da bi donatori mogli povući svoja sredstva.

U ovom trenutku na računima Fonda za reformu javne uprave nalazi se preko deset miliona KM koji se ne koriste.

“Od nastanka Fonda za reformu javne uprave samo je pet projekata od ukupno planiranih 46 implementirano u roku, a 12 ih je implementirano sa zakašnjenjem od preko dvije godine, dok 24 projekta nisu implementirana i odstupaju u prosjeku od skoro četiri godine. Od pet projekata se odustalo”, naveli su revizori.

(Nezavisne)

Prethodni članakNovi poraz rukometaša Srbije
Naredni članakDžumhur slavio na startu Austalian Opena