Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je ustavna i zakonska obaveza MUP-a da štiti predsjednika Republike Milorada Dodika i da je to ministarstvo garant bezbjednosti Srpske i svih njenih građana.

Karan je rekao da se u Sarajevu vodi politički, a ne sudski proces protiv legalno izabranog predsjednika Republike Srpske sa jasnom političkom namjerom i upozorio da činjenica da su se u tome pridružili Sud i Tužilaštvo BiH ima tragične posljedice.

On je istakao da su Sud i Tužilaštvo BiH pokazali da su davno izašli iz vladavine prava i da su samo instrument u rukama interesnih grupa, te da je ovakvim procesom urušena pravna država, Dejtonski sporazum i izgubljeno povjerenje u postupanje pravosudih organa.

Govoreći o izazovima pred kojim se nalazi MUP Republike Srpske, Karan je rekao da činjenica da su mnoge terorističke akte u svijetu počinila lica koja su u ranijem periodu bila prisutna u BiH ili je u tim napadima korišćeno oružje iz BiH govori da je BiH veoma atraktivna za radikalne islamiste koji je vide kao dobro mjesto odakle mogu djelovati dalje prema Evropi.

On je rekao za “Politiku” da Srpska neprestano upozorava da se u BiH godinama formiraju vehabijske zajednice i paradžemati, te da radikalni islamisti teže da nametnu svoju vjeru i zakone i u BiH, zbog čega je neophodno adekvatno reagovanje političkih, vjerskih i pravosudnih institucija.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj, Karan je rekao da je stanje bezbjednosti povoljno i stabilno i da je policija profesionalno, zakonito i efikasno odgovorila na svaki događaj.

On je naveo da MUP već godinama, uz podršku Vlade i predsjednika, kontinuirano radi na jačanju svojih kapaciteta i da je mnogo toga urađeno na opremanju pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije, ali da ništa manji značaj nemaju ni ostali policijski službenici bez obzira da li je riječ o uniformisanoj ili krim policiji.

Kada je riječ o migrantkoj krizi, Karan je naveo da se MUP Republike Srpske u proteklim godinama efikasno nosi sa problemom i posljedicama migrantske krize, te da će učiniti sve da tako i ostane.

On je ukazao da je u 2023. godini na teritoriji Srpske evidentirano 1.078 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je 77,2 odsto manje nego 2022. godine i naveo da je najveći broj migranata porijeklom iz Avganistana, 46,7 odsto, te iz Maroka, 10,7 odsto.

– Pratimo dešavanja na globalnom nivou i u svjetlu dešavanja na Bliskom istoku razmjenjuju se informacije na međunarodnom nivou. Nastavićemo da pružamo pomoć Graničnoj policiji BiH u odbrani istočne granice BiH – rekao je Karan.

On je naveo da je u 2023. godini u Republici Srpskoj za 3,1 odsto povećan ukupan broj krivičnih dijela u odnosu na prethodnu 2022. godinu, ali da je povećan i koeficijent njihove ukupne rasvijetljenosti, kao i koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu što je prije svega rezultat proaktivnog djelovanja policije na terenu.

Karan je rekao da je borba protiv organizovanog kriminala bila i ostala glavni prioritet MUP-a Srpske.

“Organizovani kriminal predstavlja jednu od najvećih, najopasnijih i najsloženijih globalnih prijetnji koja može direktno da ugrozi bezbjednost i stabilnost na međunarodnom planu”, istakao je Karan.

On je dodao da je tokom prošle godine procesuirano 12 organizovanih kriminalnih grupa, te da je ponosan načinom na koji su pripadnici MUP-a Republike Srpske odgovorili na otvaranje aplikacija “Skaj” i “Anom”, iako su se i sami time našli pod posebnim bezbjednosnim prijetnjama.

Karan je kao zadovoljavajuću ocijenio saradnju MUP-a Republike Srpske sa drugim agencijama u BiH, dodajući da ona uvijek može da bude bolja.

Posebno je istakao saradnju sa MUP-om Srbije i Ministarstvom odbrane Srbije, kao podršku u stručnom usavršavanju i školovanju kadra.

On je rekao da je Obavještajno bezbjednosna agencija BiH nedvosmisleno u prethodnom periodu bila pod političkim uticajem.

– I sami ste bili svjedoci kojakakvih zabrana ulaska u BiH građanima Srbije, piscima, novinarima. Nadamo se da ćemo sada i sa njima uspostaviti saradnju u skladu sa zakonom – dodao je Karan.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 17 beba; Doboj bogatiji za dva nova stanovnika
Naredni članakBarašin: Manje pčelara u Srpskoj zbog klimatskih promjena (VIDEO)