Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je zadovoljavajuće, a ove godine bilo je više značajnih akcija usmjerenih na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, te je činjenica da je Srpska lider aktivnosti realizovanih sa Evropolom kada je riječ o “Skaj” aplikaciji, poručio je ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan.

– Ovo svakako govori o našoj opredijeljnosti da se suprotstavimo i najkompleksnijim krivičnim djelima. Ogroman je obim poslova i zadataka koji izvršavaju policijskih službenici. Samo podatak da smo ove godine do sada obezbijedili 1.723 javna okupljanja i 5.322 sportske priredbe, što ne predstavlja ni pet odsto naših ukupnih poslova, govori sam za sebe – rekao je Karan u intervjuu Srni.

Nažalost, istakao je on, ove godine brutalno je u Bijeljini ubijen policajac Nenad Marković.

– Iz tog razloga, bez obzira na brojne rezultate i projekte koje smo realizovali, ne možemo da ne osjetimo gorčinu i gubitak, jer smo ostali bez jednog izuzetno profesionalnog kolege, a njegova porodica bez oca, supruga i sina – naglasio je Karan.

Prema njegovom mišljenju, Ministarstvo je dužno da održi povoljan nivo bezbjednosti na području Republike Srpske i te poslove i zadatke uspješno izvršava.

INTENZIVIRAN RAD POLICIЈE – ZAPLIЈENjENO 454 KILOGRAMA DROGE

– Rad policijskih službenika je intenziviran, o čemu govori i podatak da je u jedanaest mjeseci ove godine povećan broj krivičnih djela za 3,3 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, kao i njihova ukupna rasvijetljenost. Na povećanje broja krivičnih djela je uticalo otkrivanje krivičnih djela koja se odnose na zloupotrebe opojnih droga za 26 odsto i krivičnih djela privrednog kriminaliteta za 11,7 odsto – naveo je Karan.

On je istakao da je povećan broj sprovedenih finansijskih istraga za 40 odsto.

– Kada je riječ o zloupotrebi opojnih droga, osim otkrivenih krivičnih djela, povećan je broj i evidentiranih prekršaja za 40,9 odsto. Zaplijenjeno je oko tri puta više marihuane u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 454 kilograma, kao i druge droge – rekao je Karan.

On je naglasio da policijski službenici aktivno vode istrage koje se odnose na sajber kriminal i sprovedeno je 11 operativnih akcija, od kojih sedam međunarodnih, koje su usmjerene na otkrivanje krivičnog djela dječije pornografije, zaštite autorskih prava, kompjuterskih prevara i izrade i unošenja kompjuterskih virusa, trgovine kulturnim dobrima, prevara, iznuda i pranja novca.

– Nažalost, u oblasti bezbjednosti saobraćaja ne možemo biti zadovoljni, jer bez obzira na sve represivne i preventivne aktivnosti koje preduzimaju policijski službenici na terenu, evidentiran je veći broj saobraćajnih nezgoda /9.657/ za sedam odsto, kao i broj smrtno stradalih lica /98/ za osam lica u odnosu na uporedni period.

Iz saobraćaja je isključeno 20.456 vozača, od čega najviše zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 83,9 odsto. U odnosu na isti period prošle godine, povećan je broj isključenih vozača zbog odbijanja kontrole na prisustvo narkotika za 62,2 odsto i zbog vožnje pod uticajem narkotika za 59,4 odsto – rekao je Karan.

Karan je naglasio da je odnos prema građaninu najveća snaga MUP-a i u smislu otkrivanja kriminaliteta, ali i sa aspekta upravno-pravnih poslova koje obavljaju, te se tiču građana.

– Samo u prvih 11 mjeseci ove godine na području Republike Srpske od MUP-a je izdato 110.632 ličnih karata, 103.848 putnih isprava i 76.515 vozačkih dozvola, a registrovano je 449.804 vozila – naglasio je Karan.

ELEKTRONSKE EVIDENCIЈE UNAPREĐUЈU USLUGE GRAĐANIMA

Karan je istakao i ulogu MUP-a, odnosno Uprave za informaciono-komunikološke tehnologije, u samostalnom razvoju elektronskih evidencija i servisa za potrebe MUP-a, ali i drugih ministarstava i republičkih organa, koji imaju za cilj unapređenje usluga koje pružamo građanima.

– Na primjer, omogućene su automatske provjere podataka u matičnim knjigama rođenih i matičnim knjigama državljana, tako da se smanjio vremenski period potreban za izdavanja ličnih dokumenta građana – rekao je Karan.

On je istakao da je za potrebe elektronskog upisa đaka u prvi razred osnovne škole MUP u skladu sa zakonom realizovao servis koji omogućava školama da iz informacionog sistema MUP-a preuzimaju spiskove djece dorasle za polazak u prvi razred osnovne škole, zbog čega jedinice lokalne samouprave nisu više u obavezi da evidenciju o djeci dorasloj za polazak u prvi razred dostavljaju školama, dok roditelji nemaju obavezu pribavljanja štampanog Uvjerenja o prebivalištu, naravno ukoliko je roditelj s tim saglasan.

– Elektronska usluga eUPIS je povezao rad Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva uprave i samuprave i MUP-a i donio velike olakšice kako roditeljima tako i školama – naveo je Karan.

Takođe, dodao je on, uvedeni su i sistemi za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, kojima se vrši automatsko evidentiranje prekršaja vožnje neregistrovanog vozila.

– Cilj je sankcionisanje nesavjesnih vozača, ali je servis donio i korist za građane. Postotak vožnje neregistrovanih vozila je ispod pet odsto, tako da građani više ne treba da vade zeleni karton prilikom putovanja u zemlje EU – naglasio je Karan.

On je apelovao da se građani prijave na SMS servis MUP-a.

– Јedna od usluga je da mogu 30 dana ranije da dobiju obavještenje o isteku registracije vozila, te da blagovremeno pokrenu postupak i izbjegnu plaćanje kazni. Detalje u vezi sa ovom uslugom građani mogu pronaći na sajtu MUP-a – naglasio je Karan.

ZA 11 MЈESECI EVIDENTIRANO 856 MIGRANATA

Kada je riječ o pitanju migranata, Karan je podsjetio da, zahvaljujući zaključcima Vlade Republike Srpske, Srpska i njeni građani nemaju problema.

– Policijski službenici su u 11 mjeseci ove godine na teritoriji Republike Srpske pronašli i evidentirali 856 migranta koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 78,6 odsto manje u odnosu na isti period 2022. godine – rekao je Karan.

On je napomenuo da je MUP spreman da pruži podršku, s ciljem očuvanja stanja bezbjednosti, poštujući pri tome ljudska prava i slobode samih migranata.

– U svjetlu dešavanja na Bliskom istoku razmjenjujemo informacije na nivou međunarodne policijske saradnje iz oblasti terorizma i kretanja migracija, te u skladu sa svojim nadležnostima policijski službenici preduzimaju potrebne mjere da stanje bezbjednosti na području Republike Srpske bude povoljno – rekao je Karan.

“BiH ATRAKTIVNA ZA RADIKALNE ISLAMISTE”

On je podsjetio da je terorizam globalni problem, a teroristički napadi koji su se desili u BiH posljednjih godina pokazuju da nisu daleko od BiH.

– Činjenica je da su mnoge terorističke akte u svijetu počinila lica koja su ranijem periodu bila prisutna u BiH ili je u tim napadima korišteno oružje iz BiH govori da je ova zemlja atraktivna za radikalne islamiste koji BiH vide kao dobro mjesto odakle mogu djelovati dalje prema Evropi. Federacija BiH, a pre svega lideri bošnjačkog naroda dugo su zatvarali oči pred onim što se događa kod njih – rekao je Karan.

On je ocijenio da je saradnja MUP-a Republike Srpske sa drugim agencijma u BiH zadovoljavajuća, ali uvijek ima prostora za unapređenje.

– MUP već duže vremena ima jako dobru saradnju sa Srbijom, mada je ona korektna i profesionalna i sa drugima što vidimo u zajedničkim međunarodnim istragama, te hapšenjima u BiH i u drugim državama okruženja – naglasio je Karan.

On je naveo da mu je cilj nastavak unaprijeđenja rada Ministarstva i sama profesionalizacija rada i zakonitog postupanja policijskih službenika.

– Rad po kriminalitetu je, kako sam više puta naglašavao, žila kucavica svake policije i to je nešto na čemu i dalje treba raditi i razvijati. Suzbijanje kriminaliteta je naš prioritet. Mi smo javni službenici i dužni smo da štitimo građane Republike Srpske, njihovu imovinu i samu Republiku – dodao je Karan.

MNOGO URAĐENO NA OPREMANjU MUP-a, UZ PODRŠKU VLADE

Karan je istakao da je u proteklom periodu, uz podršku Vlade i drugih institucija Republike, mnogo urađeno na opremanju Ministarstva i njegovih pripadnika, što je vidljivo i prostim okom svakom građaninu.

– Policija mora imati adekvatne uslove za rad, dobru obuku i opremu kako bi mogla da odgovori svakom bezbjednosnom izazovu koji se pred nju ispriječi. Brojni projekti su urađeni, od opremanja opšte policije, pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, nabavljena su i oklopna vozila – despoti, nova vozila neophodna za rad policije na terenu, kao i druga oprema koja je policiji neophodna kako bi brzo i efikasno djelovala. Ove godine policijski službenici dobili su i novu uniformu.

U toku je izradnja novog objekta za Policijsku upravu Istočno Sarajevo, kao i novog objekta za Žandarmeriju u Trebinju, a u Banjaluci smo otvorili treću lokaciju za registraciju vozila – rekao je Karan i dodao da je sve ove aktivnosti pratilo i donošenje novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MUP-u.

PRIPADNICI MUP-a SE USAVRŠAVAЈU DA BI MOGLI ODGOVORITI NA SVE BEZBЈEDNOSNE IZAZOVE

Karan je istakao da jačanja kapaciteta MUP-a Srpske nema bez rada na ljudskim resursima, jer je to glavni preduslov efikasnog rada.

– Ministarstvo se na kadrovskom planu suočava se sa smjenom generacija i povećanim odlivom naših zaposlenih koji odlaze u penziju i prijemom novih, mladih snaga. Prema planu penzionisanja, 220 policijskih, državnih službenika i namještenika ove godine je otišlo u penziju – naglasio je Karan.

Istovremeno, naveo je on, ove godine su već završile dvije klase kadeta Policijske akademije, njih 368, a pripravnički staž obavlja još 264 kadeta, dok u Srednjoj školi ima 186 učenika koji se takođe školuju za policajca.

– Zato nam jeste jako bitan segment stalnih obuka i stručnog usavršavanja naših pripadnika kako bismo, prateći svjetske trendove, mogli odgovoriti na svaki bezbjednosni izazov. Tu ključnu ulogu igra upravo naš Centar za obuku kao jedan specifičan trening centar na kojem može da pozavidi svaka policija – rekao je Karan.

On je podsjetio da je u proteklom periodu uz podršku Vlade i drugih institucija Republike Srpske, mnogo urađeno na opremanju Ministarstva i njegovih pripadnika.

Karan smatra da Policija mora imati adekvatne uslove za rad, dobru obuku i opremu kako bi mogla da odgovori svakom bezbjednosnom izazovu koji se pred nju ispriječi.

On je podsjetio da su plate zaposlenih u MUP-u Srpske više puta povišene.

– Tako je neto plata policijskog službenika sa srednjom stručnom spremom u januaru 2015. godine iznosila 840 KM, dok septembarska plata 2023. godine iznosi 1.329 KM. Istovremeno, plata policijskog službenika sa visokom stručnom spremom u januaru 2015. godine iznosila je 1.200 KM, a septembarska plata 2023. godine iznosi 1.762 KM – zaključio je Karan.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj rođene 23 bebe; U Doboju na svijet došlo petoro mališana
Naredni članakDodik: Јaka Srbija preduslov mira na Balkanu