Kristijan Šmit i američke sankcije ulaze u bezbjednosu sferu i postaju bezbjednosni problem za Republiku Srpsku, rekao je ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan.

Istakao je da američke sankcije predstavljaju silu koja ruši međunarodno pravo.

– Ovdje se radi o ataku sile i ne samo kod sankcija, nego i kod primjene Dejtonskog sporazuma – naveo je Karan.

Kaže da je najveća sankcija Srpskoj Kristijan Šmit.

– On nam zatvara sve. Zatvara građanima prava da u posredničkoj demokratiji odlučuju. Zamislite da mi građane na izborima pitamo da li Šmit treba da odlučuje o nama. To je nevjerovatan apsurd – jasan je Karan.

Pojasnio je šta zapravo znače sankcije.

– To znači, kaznićemo sve one koji ne dozvoljavaju unitarnu BiH. Kaznićemo one koje čuvaju Dejtonski sporazum, kaznićemo sve one koji ne dozvoljavaju da ovo bude zemlja samo jednog naroda. I kaznićmo sve one koji žele da su čuje njihov glas u zajedničkim instistucijama BiH – naveo je Karan.

Naglasio je da su sankcije udar na Srpsku i institucije.

– Udara se na ministre, predsjednika Republike, predsjednika Vlade, predsjednika NSRS i srpskog člana Predsjedništva BiH. Neko je to čak rekao, kada udarate na institucije to može biti i terorizam – kaže Karan.

Podsjetio je da krivično djelo terorizam ima u sebi dvije komponente – idelošku i političku i udar na institucije da nešto urade ili ne urade.

– Ovo je može biti jedna vrsta netipičnog, ali mogućeg i terorističkog akta za Republiku Srpsku – zaključio je Karan.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakŠta gosti odmah primijete čim vam uđu u kuću
Naredni članakKaran: Nemamo neriješenih slučajeva nestanka djece