Doktor pravnih nauka Siniša Karan istakao je da se može govoriti o kontinuitetu uzurpacije dejtonskih, ustavnih, dogovorenih principa koja je išla u pravcu narušavanja ustavnopravne snage i pozicije Republike Srpske, a vrhunac oduzimanja njenih nadležnosti je sudski postupak protiv predsjednika Milorada Dodika.

– Vrhunac razbijanja te ustavnopravne pozicije je sudski postupak koji se vodi protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika. Ukoliko je predsjednik Republike personifikacija cijele Republike, državnih institucija Republike Srpske, napad svih ovih dvadesetak godina na poziciju Srpske sada je zbijen i presonifikovan kroz napad na predsjednika Srpske – rekao je Karan na naučnom skupu “Balkanski dijalog 2023“.

Konstatujući da Dejtonski sporazum sada nije ono što je on prije 28 godina, Karan je naveo da su Srpskoj oduzimane nadležnosti, ali da je Srpska uspjela da sačuva svoj krucijalni identitet i održi svoje snažne institucije.

– Svi koji su protiv Republike Srpske smatraju da nam dodatno treba oduzeti još i imovinu i nemam dilemu da je sudski postupak protiv Dodika zapravo vrhunac oduzimanja nadležnosti Srpske, jer im se on našao na putu njihovog pokušaja oduzimanja imovine Srpske – naglasio je Karan.

On je naveo da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni pravni akt koji bi po Bečkoj konvenciji trebao da se primjenjuje, a ne da se mijenja, kao što se to dešava svih ovih 28 godina.

Karan je rekao i da je to međunarodni mirovni ugovor kojim je prekinut rat, kao i da ne treba ni prenebregnuti činjenicu da taj sporazum ima svoje anekse, od kojih je Aneks četiri ujedno i Ustav kojim je definisan oblik državnog uređenja.

– Treba istaći da je ključno da je njime formirana federalna država sa jakim i izrazitim elementima konfederacije – naglasio je Karan.

On je naveo da je u svim federalnim državama svijeta ključno pitanje podjela nadležnosti, dodajući da postoji izreka koja kaže da su ostale samo one federalne države koje nisu dirale podjelu nadležnosti, a sve koje nisu riješile to pitanje su se raspale.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU UKC Srpske izvedena prva operacija tumora jetre minimalnom invazivnom metodom
Naredni članakBiH potreban unutrašnji dijalog – glavni subjekti sami da odlučuju o svojoj sudbini (FOTO)