Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da je Republika Srpska napadnuta, ne samo od građanina Kristijana Šmita, te ocijenio da je od njega gori Ustavni sud BiH kao najveći faktor destabilizacije.

– Reći ću jednu rečenicu u odbranu Šmita – on nije najgori, ima neko ko je gori od Šmita. Gori od Šmita svih ovih godina je Ustavni sud BiH koji je prvoga dana trebao reći da on nije u Ustavu prepoznat kao zakonodavac, osporiti ga kao neustavnog zakonodavca i time bi dali najveći doprinos stvaranju stabilne, kakve-takve, ove složene BiH – rekao je Karan u Bijeljini.

On je istakao da uz Ustavni sud BiH i Sud i Tužilaštvo BiH djeluju po neustavnim aktima, iako su oni zaduženi da kroz svoje redovne poslove štite ključne principe svake zemlje, pa i BiH, principe ustavnosti i zakonitosti, vladavine prava i pravne države.

– Oni su ti koji su zaduženi da štite ustavnost i zakonitost, a djeluju po neustavni aktima 30 godina, pogotovo sada po neustavnim aktima nekoga ko nije u Ustavu ni Dejtonskom sporazumu prepoznat i čine istorijski grešku urušavanja ustavnog sistema BiH – ocijenio je Karan.

Ministar je zaključio da su danas najveći faktori destabilizacije BiH Ustavni sud BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, ocjenjujući da su i stvoreni su po tim neustavnim aktima.

– Ne volim ni da ga pominjem, onaj ko najbolje zna da nije visoki predstavnik je upravo Šmit”, rekao je Karan i podsjetio da je 20. januara 2021. godine, kada je njemački bundes kabinet nominovao, odnosno kandidovao Šmita za visokog predstavnika, on 28. januara na svom nalogu napisao – “Ne, ovo je samo početak, mene tek treba da imenuje Savjet bezbjednosti”. Dakle, čovjek potpuno zna da nije imenovan i da nije visoki predstavnik – konstatovao je Karan.

Svu priču oko Šmita i sve vrijeme njegovog boravka u BiH ministar je nazvao ujdurmom, ponavljajući da je došao na ovo područje samo kandidovan za visokog predstavnika, ali da ta kandidatura nije prošla.

– Poslije toga on je niko i ništa, obični građanin, ono što ponavljamo sve vrijeme. Sada ispitujemo, zapravo, kretanje jednog stranca koji podliježe potpuno drugim pravilima, kao i svi stranci, kada je riječ o kretanju u BiH – naveo je Karan.

On je ocijenio da su svi visoki predstavnici, i oni koji su se zvali visoki predstavnici i ovaj Šmit, djelovali neustavno i nedejtonski.

– Prije svega, donosili su zakonsku regulativu, a nisu ustavno pozicionirani kao neko ko može donositi zakone i time su najviše narušili kompletnu ustavnu strukturu BiH na način da urušavaju ustavnu poziciju Republike Srpske u BiH – konstatovao je Karan.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić juče je pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost.

Nešić je prezentujući informacije bezbjednosnih agencija u BiH o boravku Šmita konstatovao da ima samo diplomatsku notu Njemačke, ali ne i UN kao jedine nadležne institucije za potvrđivanje imenovanja visokog predstavnika u BiH.

On je istakao da je od Granične policije BiH dobio odgovor da je Šmit lani unio tri “duge cijevi” u BiH, na šta nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje, kao i da je to oružje naknadno vraćeno u Njemačku.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakAmidžić – Tegeltija: U UIO pola milijarde KM prihoda više nego lani
Naredni članakDOBOJ: Komšijski derbi u Kotorskom