Na Kanskom festivalu, koji se bliži kraju, na kritičare, ali i gledaoce, najjači utisak ostavio je francuski film “Prelom” Katerin Korsini, koji obrađuje događaje iz 2018. u Parizu o “ratu” žutih prsluka i francuske policije.

Uz ovaj film, koji je među favorite za “Zlatnu palmu” ušao iz drugog plana, visoko se kotira i ostvarenje “Benedeta” Pola Ferhovena.

Taj film inspirisan je knjigom i istorijskim napisima iz 17. vijeka o časnoj sestri Benedeti koja je posvećena Isusu živjela u toskanskom manastiru u vrijeme kuge i u jednom trenutku kao stigmata bila blizu proglašenja za sveticu, ali i njenom, kao se tvrdi, lezbijskom vezom sa sestrom Bartolomeom.

Međi bolja ostvarenja do sada su se uvrstili i film “Bergmanovo ostrvo” Mie Hensen-Lov inspirisan Ingmarom Bergmanom, njegovom ličnom i filmskom zaostavštinom na švedskom ostrvu Faro, kao i ostvarenje japanskog autora Rijusukea Hamagučija
“Kolo sreće i fantazije”.

Zapaženi su i filmovi na ruskom jeziku: “Kupe broj šest” Finca Јuha Kusmanena i “Petrova prehlada” Kirila Serebrenikova, koji se bavi stanjem u društvu u periodu vladavine Borisa Јeljcina.

Dobar utisak ostavio je i film holivudske zvijezde Šona Pena “Dan zastave”.

Kanski festival zatvara se u subotu, 17. jula, kada će biti i podijeljene nagrade.

Foto: AFP

Izvor: SRNA

Prethodni članakVlada Srpske usvojila Odluku o devetoj emisiji obveznica (FOTO)
Naredni članakĐokovićevih 20 Gren slem meč lopti (VIDEO)