Glavni cilj ovogodišnje kampanje “Čitajmo zajedno” koju je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske počelo radionicama sa najmlađim čitaocima u Istočnom Sarajavu i koja će trajati do marta širom Republike Srpske, jeste ukazivanje na dobrobiti čitanja, višestruki doprinos kvalitetu života, naročito odrastanja.

Moto ovogodišnje kampanje je “Čitaj, budi bolji čovjek!”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da se glavna tema ovogodišnje kampanje “Čitajmo zajedno!” temelji na istraživanjima u oblasti psihologije i medicine koja ukazuju na brojne dobrobiti čitanja.

– Shodno rezultatima tih istaživanja osmišljene su i radionice sa odraslima, djecom i omladinom koje će tokom naredna dva mjeseca širom Republike Srpske voditi književnica Јelena Kojović Tepić i profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Sanja Macura – najavila je Stojičićeva.

Stojičićeva je rekla da se na ovaj način želi ukazati kako čitanje bogati rječnik, razvija sposobnost pamćenja, empatiju i kritičko mišljenje, unapređuje vještine komunikacije, vježba koncentraciju, povećava nivo opšteg obrazovanja, bogati unutrašnji svijet, razvija emocionalnu i socijalnu inteligenciju, doprinosi poboljšanju intelektualnog statusa u okruženju.

Radionice će biti organizovane u školama i bibliotekama sa djecom uzrasta do 12 godina, tinejdžerima od 13 do 15 godina, kao i sa odraslima.

Ovogodišnju kampanju podržali su mladi, uspješni i ugledni pojedinci: dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Srđan Dušanić, nagrađena učiteljica Žana Butulija, kantautorka Vanja Mišić, kantautor Dragan Moconja, profesor viole Kristina Moconja, anesteziolozi Vladimir Mrđa i Biljana Zlojutro, glumac Bojan Kolopić, notar Borislav Radić, fudbaler Matej Deketa i sudijski par Vesna Balvan i Tatjana Praštalo.

Kampanju “Čitajmo zajedno” Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizuje od 2017. godine sa ciljem razvoja, promovisanja i popularizacije književnosti i čitanja, srpskog jezika i ćiriličkog pisma.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakAmidžić: Nema povećanja budžeta za ovu godinu
Naredni članakObilježavanje Dana Republike – sjećanje na 12 banjalučkih beba i Milana Јelića (FOTO)