Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža izjavio je da ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, kao i ostale notifikovane diplomate, ne može da odlučuje ko će vršiti bilo koju javnu funkciju u BiH, jer mu je zabranjeno da se miješa u unutrašnje stvari zemlje domaćina, a naročito nije ovlašćen da tumači za koju politiku se zalažu građani BiH, a posebno iz Republike Srpske.

Reagujući na izjavu Marfija da je cilj SAD “prosperitetna BiH unutar evroatlantskih institucija” i da će “SAD nastaviti koristiti sva svoja sredstava da bi radile na postizanju ciljeva i promovisanju interesa, uključujući i sankcije”, Kaluža je istakao da Marfi kao američki državljanin jedino kroz učešće na izborima u rodnom Njujorku može da odlučuje o tome ko će biti nosilac javnih funkcija u Americi.

– Dok je diplomatski predstavnik u BiH glavni okvir i osnova njegovog djelovanja jeste član 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima – poručio je Kaluža za Srnu.

On je dodao da danas, kada je očigledno da se unutar evroatlantskog bloka, pa i unutar same američke politike, javljaju disonantni i nijansirani tonovi kada je riječ o politici prema Balkanu, ovakva anahrona retorika pokušava da poništi sve što je, uprkos brojnim izazovima, na izgradnji mira učinjeno u prethodnih 28 godina.

– I onda kao odgovor na takve okolnosti, institucije Republike Srpske su u obavezi da ukazuju da nemaju izbor osim da ostanu ključni garant i posljednji bedem odbrane međunarodnog prava, bilo da je reč o Bečkoj konvenciji ili izvornim načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Kaluža.

On je naveo da je primjetno da unutar izuzetno komplikovanih odnosa unutar BiH, a s ciljem doprinosa rješavanju tekuće krize, Republika Srpska jedina pristaje na dijalog, ali ne i na diktate i ultimatume, što bi trebao biti osnov za političko djelovanje i ostalih nivoa vlasti u BiH.

– Ali, njih iz poznatih razloga uopšte ne vidimo – zaključio je Kaluža.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakAmbasada Rusije: Marfi se guši od antiruske retorike
Naredni članakVSTS: Imenovani nosioci pravosudnih funkcija