Rukovodstvo Republike Srpske zalaže se za dijalog i kompromis, i neće odustati od prava garantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom, rekao je ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Kalabuhov je naglasio da je Ruska Federacija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Naša je uloga izbalansirana i mi smo to dokazivali tokom niza događaja, a ono što se sada dešava u BiH je gubljenje balansa koje je počelo sa guranjem nelegitimnog visokog predstavnika – rekao je Kalabuhov.

Ambasador Rusije u BiH ističe da ono što Rusija sada radi u BiH i u globalnom smislu jeste naglašavanje važnosti suverentiteta, što nailazi na protivljenje onoga što se naziva “stari svijet”.

Kada je riječ o sudskom procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Kalabuhov je naveo da je riječ o apsurdu jer mu se sudi za neizvršavanje odluka čovjeka koji nema legitimitet, koji nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN za imenovanje na funkciju visokog predstavnika.

– To je jedna bizarnost, i taj proces će završiti pravnim kolapsom – dodao je Kalabuhov.

Kalabuhov je danas povodom ruskog Dana diplomatije položio vijenac na spomen-obilježje bivšem ambasadoru Rusije pri UN Vitaliju Čurkinu u Istočnom Novom Sarajevu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Srpska zahvalna za podršku i pomoć Grčke
Naredni članakMETEOALARM: Narandžasto upozorenje zbog padavina i vjetra