Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da Ruska Federacija želi da nastavi da razvija strateško partnerstvo sa Republikom Srpskom.

Kalabuhov je istakao da se Rusija zalaže za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma bez miješanja nelegitimnih stranaca, sankcija i prijetnji, te poručio da je BiH potreban kompromis.

Naveo je da se Rusija zalaže za jačanje međunarodnog prava.

– Danas smo svjedoci krstaškog rata kolektivnog Zapada protiv Rusije – rekao je Kalabuhov na prijemu u Banjaluci povodom Dana Rusije.

Svečanom prijemu prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednik Vijeća naroda Srebrenka Golić, narodni poslanici, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, predstavnici javnog i političkog života.

Uoči prijema, Kalabuhov i Dodik u Banjaluci su svečano otvorili Kancelariju Ambasade Ruske Federacije u prisustvu visokih zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama i Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Јefrema.

Dan Rusije obilježava se u znak sjećanja na usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine. Ovaj praznik obilježava se svake godine počevši od 12. juna 1992.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakNešić: Zahvalnost Mađarskoj za glasanje protiv rezolucije o Srebrenici
Naredni članakUsvojena instrukcija o pravu predlaganja političkih subjekata za dodjelu pozicija biračkih odbora