Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov najavio je danas da će nakon pandemije virusa korona, koja je prekinula određene kontakte, biti obnovljena saradnja Bratunca sa ruskim gradom pobratimom Rošaljem, ali i da će se uspostavljati novi oblici saradnje Republike Srpske i Rusije jer je to obostrani interes.

Kalabuhov je rekao da je prilikom današnje posjete Bratuncu, tokom koje se odvojeno sastao sa načelnikom opštine Srđanom Rankićem i predsjednikom Udruženja Istočna alternativa Vojinom Pavlovićem, osjetio ljubav koju ova lokalna zajednica i Srpska gaje prema Rusiji i koja vlada među dva bratska naroda.

– Tokom današnjih razgovora sa domaćinima, osim saradnje u oblasti kulture koja treba da se nastavi i proširuje, bilo je riječi i o životu ovdašnjeg stanovništva i ekonomskoj saradnji ovdašnjih firmi sa ruskim radi stvaranja boljih uslova i perspektive za život u ovim živopisnim krajevima – naveo je Kalabuhov.

On je naveo da su sastanci bili korisni i da će doprinijeti zbližavanju i uspostavljanju dubljih kulturnih i ekonomskih veza Bratunca sa nekim manjim ruskim gradovima.

Načelnik Rankić je zahvalio Kalabuhovu za posjetu i izrazio zadovoljstvo što postoji interesovanje Rusije i za ekonomsku saradnju sa bratunačkim firmama, a zbog čega su ambasadoru omogućili da posjeti hladnjaču za skladištenje voća i drvoprerađivački pogon.

Pavlović je izrazio zadovoljstvo susretom sa ruskim ambasadorom i razgovorom o kulturnoj i ekonomskoj saradnji, te istakao da Istočna alternativa aktivno radi na promociji ruskih vrijednosti, što nailazi na podršku.

– Dogovorili smo da u četvrtak, 10. februara, zajedno obilježimo Dan ruskih diplomata polaganjem vijenaca na spomen-obilježje preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu, koji je Istočna alternativa podigla u ime srpskog naroda u Istočnom Sarajevu – rekao je Pavlović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKaluža: Turkovićeva trenira strogoću prema diplomatama iz Srpske
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 8. februar