Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da SAD odbacuju međunarodno pravo i da se stvara trajni osjećaj da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ne razumije ni slovo niti duh Dejtonskog mirovnog sporazuma uprkos činjenici da je napisan na engleskom jeziku.

Kalabuhov je povodom Marfijevog tumačenja izjave predsjednika Rusije Vladimira Putina o BiH naveo da je Putin bukvalno rekao da budućnost BiH treba da određuju njeni građani, ali da se američki ambasador ne slaže sa tim.

– U suštini on je formulisao za BiH svoj “zakon Marfi” koji glasi: “BiH – to sam ja; Majkl Marfi”. Јer američki ambasador određuje koji političar je dobar, a koji je totalitarni – naveo je ruski ambasador u reagovanju na Marfijev intervju za FTV.

Kalabuhov je istakao da ne želi da se dotiče tradicionalno arogantne i licemjerne retorike u vezi sa situacijom u BiH koja prelazi granicu mješanja u unutrašnje poslove, što je ingerencija političara i građana BiH.

– SAD odbacuju međunarodno pravo u korist mitskih pravila, na kojima je navodno zasnovan svijet. Najslikovitiji primjer jeste podrška Vašingtona surogatnom “visokom predstavniku”, kada čak i vrapci na ogradi Bijele kuće u Sarajevu shvataju nelegitimnost te figure”, istakao je Kalabuhov.

Kalabuhov istakao i da je “slobodan onaj novinar kojem plaća američki ambasador, a širi “malignu propagandu” i piše istinu o neokolonijalnim navikama Amerike”.

– I, konačno, američki ambasador, Majkl Svemoćni, nameće sankcije neposlušnima. Evo vam konkretni primjer djelatnosti ambasadora. On stalno naglašava da podržava pridruživanje BiH EU. A da li je čitao poznatih 14 uslova? Јedva. Američki ambasadori ne čitaju uslove, oni ih diktiraju – naveo je Kalabuhov.

Ruski ambasador podvlači da u tih 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije piše crno na bijelo da, radi članstva u EU, BiH mora raskinuti sporazum sa SAD o neizručenju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu.

– Ispada, da američki ambasador podržava raskidanje bilateralnog sporazuma sa SAD. Kako će na to reagovati u Vašingtonu ako saznaju u nekom komitetu za istraživanje antiameričke djelatnosti? Ali, sigurno se radi o nečemu drugom. Američki ambasador jednostavno ponižava predstavnike EU, znajući da će i dalje plesati kako SAD sviraju. I ako Vašington naredi, onda će primiti BiH – “s obzirom na geopolitičku situaciju” – i s ovim sporazumom, i s OHR-om, uz licemjerne mantre o poštovanju suvereniteta BiH – naveo je Kalabuhov.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Ukrajina poželjnija EU od BiH je vrijeđanje zdravog razuma, čekamo šta nam nosi mart
Naredni članakKažnjena Diana Kajmaković, u sefu čuvala “Skaj” predmete