Visoka temperatura vazduha može da ugrozi zdravlje i sasvim zdravih, a posebno osoba sa hroničnim bolestima i djece, pa iz banjalučkog Doma zdravlja navode da bi građani obavezno pri izlasku u takvim uslovima trebali da nose flašicu sa vodom, široku pamučnu odjeću, šešire i sunčane naočari.

Kada su u pitanju osobe sa prisutnim hroničnim oboljenjima, visoka temperatura vazduha, kako navode ljekari, posebno ima uticaja na osobe sa bolestima disajnih puteva – hronična opstruktivna bolest pluća i astma, gdje može doći do otežanog disanja, bronhospazma i pojave nadražajnog kašlja.

Doktori banjalučkog Doma zdravlja navode da takođe trpi i kardiovaskularno zdravlje.

– Zbog vazodilatacije dolazi do pada krvnog pritiska, a dehidratacija može pospješiti zgrušavanje krvi i pojavu tromboze lokalno. Često se javljaju otoci potkoljenica zbog zaostajanja tečnosti u donjim dijelovima tijela – navode doktori banjalučkog Doma zdravlja.

Kada je organizam izložen ekstremno visokoj vanjskoj temperaturi, ljekari ističu da dolazi do naglog prekomjernog povećanja temperature tijela što dalje dovodi do toplotnog udara.

– Organizam tada ne uspijeva znojenjem održati normalnu temperaturu tijela – kažu ljekari.

Oni dodaju da su simptomi koji upućuju na toplotni udar porast tjelesne temperature preko 39 stepeni, crvena, vruća i suva koža, bez znakova znojenja, ubrzan puls, ubrzano i plitko disanje.

Doktori banjalučkog Doma zdravlja kažu da se može javiti glavobolja, mučnina i povraćanje, te da osoba može biti uznemirena, zbunjena, te da može doći i do gubitka svijesti.

Kada se posumnja na toplotni udar, ljekari kažu da osobu treba smjestiti u prostoriju koja je klimatizovana, a ako to nije moguće, treba je premjestiti u hlad i odmah pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Dok se čeka stručna pomoć, doktori navode da je potrebno što prije sniziti temperaturu tijela – poželjno ispod 38 stepeni.

– Osobu treba osloboditi od viška odjeće, rashlađivati je lepezom ili nečim drugim. Nakvasiti majicu ili ručnik hladnom vodom i stavljati obloge, poželjno je i tuširanje mlakom vodom. Davati dosta tečnosti, vode ili voćnih sokova – savjetuju doktori banjalučkog Doma zdravlja.

Oni ističu da se ne preporučuju davati gazirana pića i alkohol, a ako je osoba bez svijesti potrebno je staviti je u bočni položaj.

– Da ne bi došlo do toplotnog udara i drugih neželjenih komplikacija zbog izloženosti visokoj vanjskoj temperaturi potrebno je da građani vode računa o ponašanju u takvim, po organizam rizičnim, vremenskim uslovima. Trebalo bi da se ne izlažu suncu tokom sredine dana. Vanjske poslove i šetnju poželjno je planirati i praktikvati rano ujutru ili uveče – savjetuju doktori banjalučkog Doma zdravlja.

Doktori navode da se ne treba izlagati suncu u periodu od 10.00 do 17.00 časova.
Pri izlasku vani, doktori banjalučkog Doma zdravlja, navode da je potrebno prilagoditi odjeću da bude lagana, poželjno pamučna, široka i svijetlih boja.

Savjetuje se se korištenje šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara, kao i da se uvijek nosi flašica vode sa sobom.

Inače je kako navode doktori neophodno uzimati veće količine tečnosti dnevno – vode i voćnih sokova i da ne treba čekati osjećaj žeđi, nego tečnost uzimati svaka jedan do dva sata, a djeci davati i češće.

Doktori savjetuju da se ne koristi alkohol i gazirana pića, te preporučuju laganiju hranu, sa puno svježeg voća i povrća, kao i da se često rashlađuje tuširanjem ili kupkama u mlakoj vodi.

Doktori banjalučkog Doma zdravlja napominju i da izloženost parkiranog automobila suncu u kratkom vremenu dovodi do postizanja veoma visoke temperature u automobilu.

– Kada je vanjska temperatura vazduha visoka, za samo nekoliko minuta, temperatura u parkiranom automobilu može dostići i 50 stepeni. Djelimično otvoren prozor ili parkiranje automobila u hladovini ne pruža pouzdanu bezbjednost za ostavljanje kućnih ljubimaca u automobilu, a pogotovo ne djece – navode doktori banjalučkog Doma zdravlja.

Oni naglašavaju da dijete ne treba ostavljati samo nikada u automobilu, ističći da boravak u parkiranom automobilu dovodi do povećanja temperature tijela, a kod djece temperatura tijela raste tri do pet puta brže nego kod odraslih osoba.

– Organizam se znojenjem bori da očuva normalnu temperaturu tijela, ali taj mehanizam nije dovoljan na visokoj temperaturi u automobilu. To može dovesti do toplotnog udara i smrtnog ishoda – navode doktori banjalučkog Doma zdravlja.

Osim djece, doktori kažu da su u riziku od toplotnog udara starije i zdrave osobe izložene teškom fizičkom radu na visokoj temperaturi, kao što su građevinski radnici i poljoprivrednici.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU nastavku kampanje “Društveno odgovorni” znatno veći broj proizvoda
Naredni članakVrhovac: Uvođenje platnog prometa bez rizika za IRB, opozicija dezavuiše javnost