Kuvanje turske kafe, odnosno domaće kafe, nije složen proces, ali bez obzira na to, u razičitim delovima Balkana i Istoka, različito se priprema i konačni rezultat nije uvek isti. Štaviše, ne ume svako da spremi dobru tursku kafu.

Postupak koji većina nas primenjuje izgleda ovako: sipamo hladnu vodu u džezvu, odmah dodamo šećer ako pijemo slatku, sačekamo da provri, sklonimo sa vatre, dodamo kafu (na jednu šoljicu kafe ide jedna veća kašičica kafe), vratimo na vatru da proključa i to je to.

Drugi način je da se, nakon što voda proključa, odlije manja količina vode, doda se kafa, vrati se da proključa, pa kad se to desi, sipa se ostatak vode.

Koja kafa je zdravija – instant ili turska?

Kuvar iz 1967. godine otkriva ključnu razliku između domaće i turske kafe.

Ipak, tradicionalni metod je dosta drugačiji – mljevena kafa i šećer se stavljaju na dno suve džezve, a onda se na to naliva voda i stavlja se na vatru da sve proključa. Kad baci ključ i pojavi se pena, džezva se sklanja sa vatre i stavlja se sa strane da pena malo splasne. Onda se ponovo vraća na vatru da se sačeka novi ključ.

Ipak, na društvenim mrežama je viralan snimak koji pokazuje koji je najbolji način za pripremu domaće kafe. Naime, originalno se ovaj napitak spremao u vrućem pijesku koji je odličan izvor toplote jer ravnomjerno zagrijeva cijelu džezvu. Kad se digne pjena, dio kafe se odlije u šolju, onda se vraća na vatru za novi ključ, pa se opet odlije i sve tako dok ne napunite šolju. Kažu da ukus ovako pripremljene kafe ne može da se poredi sa onim što pijemo u kafićima, prenosi zadovoljna.hr.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članak6 namirnica koje djeca ne smiju često da jedu
Naredni članakDermatolozi savjetuju koliko dugo treba da se tuširamo