Zadnjica je dio tijela koji vaše tijelo čini jedinstvenim i kao što ne postoje dvoje istih ženskih grudi, ne postoje ni potpuno jednake dvije zadnjice.

Takođe, ne postoji tipičan oblik zadnjice iako su ih plastični hirurzi svrstali u nekoliko različitih kategorija.

Glavni oblici zadnjice su četvrtasti, okrugli, srcoliki i obrnuto V oblik, objašnjava dr Olga Bačilo, plastični hirurg iz Hjustona u Teksasu.

Ove kategorije su određene mjerama vašeg struka, bokova i bedara. I ako znate svoj oblik zadnjice, onda vam ta informacija može pomoći pri kupovini farmerki i donjeg veša.

Tipovi zadnjice prema plastičnim hirurzima:

Četvrtast oblik

Ako je od kukova do vaše spoljne strane butine praktično ravna linija, vrlo je vjerovatno da se radi o četvrtastom obliku zadnjice, odnosno obliku slova H. Neki ljudi s ovim oblikom imaju istaknute, visoke kosti kukova ili sloj masti na bokovima. Izbjegavajte duboki donji veš, birajte kratke pantalone, bikini gaćice ili tange.

Pantalone s visokim strukom su kao stvorene za ovaj oblik zadnjice.

Zadnjica u obliku slova V

Ovaj oblik zadnjice ima više punoće pri vrhu, blizu struka i manje volumena u donjem dijelu.

Birajte klasične gaćice ili kratke pantalone koje više pokrivaju zadnjicu i prijatnije su. Od farmerki, šansu dajte rastegljivim modelima koje vam neće spljoštiti zadnjicu.

Srcoliki oblik

Ako imate uski struk i masnoću raspoređenu u donjem dijelu zadnjice ili butina, vjerovatno imate zadnjicu u obliku srca. S leđa, oblik vaših bokova i zadnjice izgleda kao oblik obrnutog srca. Ovaj oblik je uobičajen ako imate tijelo u obliku kruške.

Birajte gaćice visokog struka, tange ili bikini gaćice. Potražite rastegljive farmerke kako biste smanjili prazninu oko struka.

Okrugla zadnjica

Ovaj oblik zadnjice rezultat je punih bokova i raspodjele masnoće po cijeloj vašoj pozadini, uključujući i gornje dijelove. To stvara zakrivljenu i zaobljenu zadnjicu. Kad birate donji veš, tražite onaj s dodatnom tkaninom pozadi kako biste dobili potpunu pokrivenost. Farmerke visokog struka odlično pristaju osobama s okruglom zadnjicom.

Može li se oblik mijenjati s vremenom?

Kako starimo i prolazimo kroz razne hormonalne promjene tako se mijenja i oblik naše zadnjice. Raspodjela masti, pa i sam oblik zadnjice mijenja se u pubertetu, kada se i formiraju obline.

Oblik zadnjice se mijenja i u trudnoći, kao i za vrijeme dojenja, a sa starenjem se gubi i na čvrstoći zadnjice što ponovo utiče na njen oblik.

Što ako želite da promijenite oblik zadnjice?

Na oblik zadnjice mogu da utiču vježbanje, ishrana ili plastična hirurgija, prenosi B92.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakZdrav stil života usporava starenje ćelija
Naredni članakZašto je metaverzum odjednom tako velika stvar?