Njemački proizvođač je u oktobru 1971. predstavio svoje prvo eksperimentalno vozilo sa unaprijeđenim bezbjednosnim karakteristikama.

Mercedes je prije tačno 50 godina predstavio koncept koji je trebalo da puteve učini bezbjednijim. 

A tada se i te kako ginulo. Primjera radi, 1970. godine je samo na putevima u Zapadnoj Njemačkoj u saobraćaju poginulo čak 19.193 osobe, a slični rekordni brojevi postignuti su i u drugim zemljama.

Zato se počelo razmišljati o novim bezbjednosnim aspektima vozila, a osnovano je i Evropsko udruženje za unapređenje bezbjednosti vozila (EEVC).

Jedan od aktivnih učesnika bio je i Mercedes i na zahtjev EEVC-a razvio je eksperimentalno vozilo (Experimental Safety Vehicles – ESV).

Mercedes je u oktobru 1971. predstavio svoje prvo takvo vozilo, koncept ESF 05. Osnova je bio W114, a imao je niz naprednih inovacija za to vrijeme. Bez ikakvih oštećenja podnosio je udarce do brzine od 16 km/h, a podvrgnut je testovima frontalnog sudara pri 80 km/h i bočnog sudara pri 20 km/h.

Kako bi automobil zadovoljio visoke zahtjeve bezbjednosti, Mercedes je dodatno ojačao karoseriju, međuosovinski razmak je povećan za 100 mm, a prednji branik je produžen za 370 mm.

Da bi se dobila veća deformaciona zona, ispod poklopca je ugrađen V6 motor. Automobil je imao samopodesive pojaseve sa vezivanjem u tri tačke, prednje i zadnje vazdušne jastuke, a imao je i ABS.

Novina je bio i sistem čišćenja prednjih farova za postizanje bolje vidljivosti. Na kraju je ovo vozilo bilo čak 655 mm duže i 655 kg teže od standardnog Mercedesa W 114.

Njemačka kompanija je ukupno proizvela 35 bezbjednosnih koncepata, a posljednji je bio ESF 2019 i bavio se bezbjednosnim aspektom električnih pogona.

Na kraju recimo i to da je prošle godine u cijeloj Njemačkoj poginulo ukupno 2.719 osoba. 

Drastičan pomak u odnosu na sedamdesete godine 20. vijeka.

Foto: nezavisne.com

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakiPhone SE 3 kompanije Apple će biti baziran na modelu XR
Naredni članakLukić: Srbi se više ne plaše sankcija