Uključi li se žuta lampica na instrumentnoj ploči koja sugeriše da je vaše vozilo na rezervi ali koliko automobil može da pređe na rezervi?

Neke će vozače uhvatiti panika, a neki će iskusno cijediti posljednju kap iz rezervoara, što nije preporučljivo jer može doći do oštećenje pumpe goriva (ne podmazuje se kako bi trebala), a i filter mogu ući sitne nečistoće ili talog s dna rezervoara.

Mnogo je mjerenja i istraživanja, ali samo vi znate koliko vam automobil u prosjeku troši, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko pet litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način. Kad se uključi rezerva, brzo na benzinsku stanicu i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara u tvorničkim podacima i dobili ste količinu goriva koja vam ostaje nakon što se uključi lampica. Pogledajte i prosječnu potrošnju pa uporedite s količinom goriva koja vam je ostala u rezervoaru.

S nekim vozilima prijeći ćete više od 70 km na rezervi, s drugima manje od 40 km, a sve zavisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autoputu, gdje se konzumira više goriva ili na cestama s ograničenjem 80 km/h gdje ćete biti najekonomičniji. Međutim, zbog vašeg duševnog mira i sigurnosti uvijek je dobro znati koliko goriva ostaje u rezervoaru nakon što se uključi žuta lampica…

Foto: Unsplash

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakHamburger ili hot dog: Šta je zdravije?
Naredni članakInvestitori vjeruju da će AI funkcije na iPhone 16 pokrenuti talas prodaje do 2025. godine