Spatifilum, mirni ljiljan ili ženska sreća je prelepa sobna biljka sa tamno zelenim listovima i prelijepim bijelim cvjetovima.

Onoj ženi kojoj ova biljka cvjeta tokom čitave godine, smatra se da cveta i njena sreća.

Evo kako podstaći cvjetanje i bujanje ovog divnog cvijeća:

1. Da bi ženska sreća cvjetala potrebno je da je posađena u drenirajuće zemljište koje je prozdračno i zahtjeva česta zalivanja.

2. Ova biljka voli da je donekle stisnuta u posudi, ali ako korijenje raste iz rupa u saksiji, vrijeme je da ga presadite. Najbolje bi bilo da izmiješate kupovnu zemlju za cvijeće, sa zemljom iz bašte.

3. Presađivanje obavite u proleće i to samo jednom godišnje. Tada mu kompletno promijenite i zemlju i saksiju.

4. Ova biljka zahtjeva toplu i vlažnu zemlju, ali nikako ne smije da bude preplavljen vodom. Nešto kao i orhideje. Ako ga zalivate, neka to bude tuširanje mlakom vodom, a potom ga ostavite dobro da se ocijedi prije nego što ga vratite na njegovo stalno mjesto.

5. Što je oko njega toplije, to će ovaj cvijet više da cvjeta. Zbog toga ga pojedini drže i u kupatilu gdje je toplo i vlažno, pogotovo poslije tuširanja.

6. U svom prirodnom staništu ova biljka dobija prošaranu svijetlost, od sijenke šumskog drveća. Stvorite mu slične uslove i cvjetaće stalno. Sklonite ga od direktne sunčeve svetolosti, ali nikako nemojte dozvoliti da raste u tami.

7. Zalivajte ih 2 do 3 puta nedjeljno, a ako mu je potrebna voda ovo cvijeće će odmah da opusti svoje listove i tako pokaže koliko je dehidrirano.

8. Sezona cvjetanja ženske sreće je u proljeće i ljeto, ali cvijet traje i po nekoliko mjeseci. U nekim slučajevima ovaj cvijet cvjeta i u jesen.

9. Biljku prihranjujte jednom u tri mjeseca, a žuti ili uveli listovi će pokazati da je pod stresom, što znači da ne radite nešto kako treba.

10. Redovno brišite listove ovog cveća sa vlažnom krpom i tako ćete pospješiti fotosintezu.

Foto: Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPoznato kada stiže Golf 9
Naredni članakZašto bi trebalo da izbjegavamo crveno meso