Ako i vama ne prija da ustajete ranom zorom i nikako ne možete da se naviknete na zvuk alarma, ali zbog obaveza nemate drugu opciju, vrijeme je za promjenu navika.

Iako je potrebno i nekoliko mjeseci kako biste usvojili novu rutinu, to bi vam ipak moglo pomoći da olakšate svakodnevicu.

S obzirom na to da je već počela školska godina, a pred nama je novi semestar za studente, to znači da je vrijeme za rano ustajanje i izvršavanje obaveza, pa u nastavku možete pročitati savjete koji će vam pomoći da lakše ustajete.

Odredite vrijeme kada idete na spavanje

Iako možda mislite da je određivanje vremena za spavanje davna prošlost, ovo je ipak dobra ideja da svoje tijelo dovedete u balans.

Kada odredite okvirno vrijeme kada ćete ići na spavanje, i bar mjesec dana poštujete tu rutinu, vaše tijelo će steći pravilan ritam, što će vam omogućiti bolji san i lakše buđenje.

Nakon nekog vremena možda više nećete morati da navijate alarm, već ćete se navići na ritam koji ste prethodno odredili.

Ustanite čim se probudite

Pokušajte sebe natjerati da prestanete koristiti opciju odlaganja alarma i da nastavljate drijemanje u krevetu nakon zvona. Pametnije je da ustanete čim alarm zazvoni, jer svaki san nakon prvog buđenja nije kvalitetan, naprotiv, on vam kvari raspoloženje.

Ponekad ovo može biti teško, ali nakon što se naviknete da ustajete nakon prvog zvona, shvatićete dobrobiti koje donosi ovaj trik. Osim što ćete se lakše razbuditi, osjećaćete se bolje i bićete raspoloženiji nego kad se izležavate do posljednjeg momenta.

Otvorite zavjese i roletne

Ako volite da spavate u mraku i uveče navlačite sve zavjese i roletne, prva stvar koju treba da uradite čim otvorite oči je da pustite svjetlost u sobu. Prirodno svjetlo pomaže mozgu da shvati da je vrijeme za buđenje, a ako ima dovoljno prirodnog svjetla, lakše ćete se rasaniti nego što biste u slučaju kada su roletne navučene, odnosno kada je mrak u sobi.

Ne držite budilnik blizu sebe

Iako je danas mobilni telefon zamijenio klasičan budilnik, bilo bi praktično da prije spavanja telefon stavite na drugi kraj sobe, jer ćete ujutru, kada alarm bude zvonio, morati ustati da ga isključite.

Ovo će vas spriječiti da odlažete alarm neko vrijeme, kao što biste inače radili, te ćete tako ustati na vrijeme.

Postavite muziku kao zvuk alarma

Svi smo svjesni da mnogi ne žele ustati kada čuju dosadan zvuk budilnika.

Možda nije pametno da svoju omiljenu pjesmu koristite kako bi vas probudila ujutru, jer će vam ubrzo dosaditi, ali možete postaviti neku veselu, glasnu muziku, koja će vas natjerati da ustanete iz kreveta raspoloženi. Svi imamo neku pjesmu koja nas tjera da igramo i pjevamo, a vi pronađite svoju i neka vam baš ona bude zvuk alarma.

Osmislite jutarnju rutinu

Ako se nekada probudite ranije nego što je potrebno, osmislite aktivnosti koje volite da radite i odvojite malo vremena za to. Nije važno šta ćete raditi, već da bude vaše kvalitetno provedeno vrijeme. Pustite muziku, meditirajte, napravite kafu, vježbajte, istuširajte se, doručkujte i tek onda krenite u školu, na predavanje ili na posao. Jednom kada jutro zavolite zbog aktivnosti koje vam prijaju, zavoljećete i rano ustajanje.

Iznenadićete se koliko će vam dan biti ljepši kada imate vremena da radite nešto što vam prija ujutru i kada ne žurite sa spremanjem.

Lagano se navikavajte

Drastični koraci u buđenju nisu pravi izbor, pa ako ste do sada ustajali u periodu kada je ručak, nije pametno da odjedanput počnete navijati alarm u osam časova, jer nećete ništa postići ako ustanete nervozni i isfrustrirani. Pravi način je da postepeno postanete ranoranilac. Dakle, prvo navijte sat u 12, zatim u 11 časova i tako dalje, dok ne dođete do sata koji ste sebi odredili kao idealno vrijeme za rano buđenje.

Doručkujte prije kafe

Nakon što ste spavali cijelu noć, vaš šećer u krvi je nizak, zato kafa na prazan stomak nije pravi izbor. Potreban vam je zdrav doručak koji će podstaći vaš metabolizam da se probudi, a samim tim ćete se osjećati spremnije za početak dana. Najbolji izbor za jutro su proteini, žitarice, povrće i voće, a preporuka je da se pije čaj umjesto kafe.

Uveče spremite odjeću i torbu

Ovaj trik vam može smanjiti jutarnju tenziju. Osim što uveče imate više vremena da osmislite šta ćete obući, ali i da detaljno spakujete knjige i torbu, smanjićete rizik da ujutru zaboravite nešto jer žurite da biste sve stigli obaviti na vrijeme.

Zašto je dobro da đaci i studenti ustaju rano?

Osim što su predavanja i časovi u većini slučajeva organizovani ujutru, dobro je ustati ranije i kada obaveze ne počinju tako rano. U jutarnjim časovima tijelo i mozak su odmorni, svježi i opušteniji. Nakon sna, sva napetost od prethodnog dana je smanjena i mozak je spreman da pamti mnogo lakše nego kada učenje započinjete kasnije. Jutarnje učenje ne ometaju dnevni događaji, kao što je to slučaj sa noćnim učenjem, kada vam sva nedavna dešavanja mogu remetiti koncentraciju. Ako se naviknete da učite ujutru, bićete produktivniji i nivo stresa će biti smanjen.

Foto: nezavisne.com

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakNovi Samsung S24 mogao bi da ima titanijumsko kućište
Naredni članakVađenje krvi za analizu, kako se pripremiti?