Iako čišćenje malih kućanskih aparata nije zahtjevan posao, ponekad možete potrošiti mnogo vremena dok ih očistite, a da opet ne budete zadovoljni rezultatima.

Ali, postoje trikovi koji vam mogu olakšati posao, a koji će na kraju dati rezultate.

U nastavku možete pročitati savjete kako da očistite ove uređaje.

Pegla

Prljava pegla može stvoriti mnogo problema, posebno zato što nakon duže upotrebe voda može da stvori kamenac, dno može da pocrni, ali i to možete spriječiti redovnim čišćenjem. Za lakše čišćenje prvo napravite mješavinu jedne kašike vode i dvije kašike sode, te miješajte dok ne napravite finu pastu, zatim istrljajte dno pegle ovom pastom, pa prebrišite mokrom krpom.

Ako se nagomilalo previše kamenca ili prljavštine, možete ostaviti pastu da stoji nekoliko minuta, a dodatno možete štapićima za uši očistiti rupice za paru.

Kako biste očistili rezervoar za vodu, pomiješajte vodu sa sirćetom, te je sipajte u prazan rezervoar, zatim podesite peglu na najvišu temperaturu i postavite je u uspravan položaj. Na kraju, nekoliko minuta peglajte neki komad odjeće koji nećete žaliti da se isprlja, jer je moguće da će para osloboditi prljavštinu koja se zadržala unutar pegle.

Usisivač

Usisivač je najbolje očistiti nakon svake upotrebe, a prije čišćenja utikač treba izvući iz utičnice. Na samom početku čišćenja zatvarači se na gornjem dijelu otvore, izvadi se vrećica za prašinu i metlicom se dobro očisti i ponovo vrati na svoje mjesto. Svakako pratite i uputstvo za sastavljanje, čišćenje i rastavljanje usisivača. Usisivač sa posudom je čak i lakše očistiti, jer se lako izvadi navedena posuda, a možete je i oprati.

Kuvalo za vodu

Kuvalo za vodu je takoreći nezaobilazan kuhinjski aparat, ali ako vodite bitku s kamencem, postoji metoda za njegovo uklanjanje.

Svima je već poznato djelovanje alkoholnog sirćeta, ali kamenca se možete riješiti i pomoću limunovog soka. Tako iscijedite jedan limun u kuvalo, nalijete vodu, prokuvajte i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga isperite kuvalo, nalijete čistu vodu i postupak je završen. Ako je ipak mnogo kamenca, tada mješavinu treba prokuvati nekoliko puta, sve dok ne dobijete željeni rezultat.

Blender

Čašu s poklopcem blendera možete ponekad oprati u mašini za suđe, ali nije preporučljivo da to radite stalno, jer noževi mogu brže otupjeti. S obzirom na to da je teže oprati područje oko nožića koji se nalaze na dnu blendera, u čašu možete staviti jedan decilitar vode i 1/3 čaše sode bikarbone, te uključiti blender da radi nekoliko minuta. Nakon toga ga dobro isperite.

Stalak blendera, u kojem se nalazi motor, naravno, ne trebate prati u mašini za suđe ili pod mlazom vode, već ga samo prebrišite spužvicom za suđe na kojoj se nalazi pjena deterdženta i nakon toga dobro obrišite polusuvom krpom. Pazite da vlaga ne uđe u dio gdje se nalazi motor ili žica.

Aparat za espresso

Aparati za espresso kafu uvijek dolaze s detaljnim uputstvima za čišćenje, pa ih se svakako treba pridržavati. Što se tiče sistema, njega je potrebno redovno čistiti od kamenca, te koristiti sredstva namijenjenima za aparate za kafu. U tom slučaju, preporučuju se sredstva na bazi limunske kiseline, koja nisu štetna za zdravlje. Što se tiče ostalih dijelova aparata za kafu, kao što su zaštitne mrežice, grijači, filteri za kafu, podlošci i tako dalje, njih možete namočiti u alkoholnom sirćetu nekoliko sati. Nakon toga će se masnoća od kafe i nakupljeni kamenac sami skinuti ili ćete ih vrlo lako oribati.

Električni mikser

Za početak, vrlo je važno redovno brisati mikser nakon svake upotrebe. No, kada je vrijeme za temeljno čišćenje, sve mobilne dijelove i nastavke možete oprati u mašini za suđe ili staviti u vruću vodu s deterdžentom za suđe i ostaviti ih tako nekoliko sati, nakon čega ćete ih lakše očistiti. Ako ima nakupljenog kamenca, stavite ih u alkoholno sirće, koje možete razrijediti vodom. Dio miksera koji ne može pod vodu možete pošpricati sredstvom za čišćenje i dezinfekciju kuhinjskih površina, a koji su odlični i za uklanjanje masnoća. Nakon toga mikser dobro prebrišite čistom vlažnom krpom, koju ste dobro ocijedili. Otvore za hlađenje, spojna mjesta i slično očistite čačkalicama.

Toster

U tosterima se skupljaju mrvice, a i lako se prljaju, pa je neophodno redovno voditi računa da ostanu čisti, ali i da bi generalno duže trajali.

Savjet je da obavezno ostavite toster da se ohladi prije nego što ga očistite, te ga nikad ne potapajte čitavog u vodu.

Redovno čistite spoljašnjost tostera, a mrvice obavezno istresite iz dijela u koji se stavljaju kriške hljeba, te ga operite deterdžentom u toploj vodi.

Ukoliko iz vašeg tostera ne može da se odvoji dio za hljeb, onda ga okrenite i istresite mrve, pa ga dodatno očistite četkicom. Svakako ne trebate koristiti metalne viljuške da biste očistili nezgodne dijelove tostera.

Foto: Freepik

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakTri načina da vam mozak ostane mlad
Naredni članakŠta prijateljima i porodici donijeti sa putovanja?