Volkswagen želi da postane najveći svjetski proizvođač električnih automobila do 2025.

Njemački auto-gigant nedavno je predstavio svoju strategiju za naredni period i saopštio da očekuje da će do 2030. polovinu prodatih vozila na svjetskom tržištu činiti električni automobili sa baterijama.

Prije nego što se to dogodi, Volkswagen želi da do 2025. prestigne Teslu i postane najveći svjetski proizvođač vozila na struju, prenosi Rojters.

Ova procjena je prilično optimistična, ako se zna da su u 2020. električni automobili u globalnoj prodaji četvorotočkaša učestvovali sa svega 3%.

“Postavili smo strateški cilj da postanemo svjetski lider na tržištu električnih vozila – i na dobrom smo putu da to uradimo”, rekao je izvršni direktor VW grupe, Herbert Dis, najavljujući plan proizvoda kompanije za narednu deceniju.

Pogled u dalju u budućnost pokazuje da VW grupa želi da većina njenih vozila na svim glavnim tržištima do 2040. bude sa nultom emisijom, dok sama kompanija teži da bude klimatski neutralna do 2050. godine.

Da bi se to i ostvarilo, sva vozila iz grupacije će morati da pređu na mehaničku platformu za elektrifikovane automobile, dok će se postepeno ukidati platforme koje koriste modeli sa SUS motorima.

U pitanju je mehanička platforma koja će debitovati na nasljedniku sadašnjeg Audija A8, čija je premijera planirana za 2026.

Njemačka grupa takođe ulaže velika sredstva u baterije i predstaviće jedinstveni dizajn pogonskih baterija za električna vozila koji će smanjiti troškove za 50 odsto u odnosu na trenutni nivo. Ova vrsta baterije će se proizvoditi u šest fabrika širom Evrope.

Foto: nezavisne.com

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPrirodni fenomen: Jezero iz koga voda jednostavno nestaje
Naredni članakOpcije koje će vam pomoći da uvedete red u svom Gmail inboxu