Ukoliko ne dođe do ozbiljnog preslagivanja između političkih partija u Republici Srpskoj, Vlada RS trebalo bi u Narodnoj skupštini RS da bude izglasana najdalje do kraja decembra, dok će se, po svemu sudeći, na novi Savjet ministara BiH, ali vjerovatno i na Vladu Federacije BiH, čekati oko pola godine.

Ahmet Šantić, član CIK-a BiH, rekao je da će zvanične rezultate ova institucija objaviti mjesec dana od dana održavanja izbora.

Nakon objavljivanja tih rezultata, CIK će i zvanično dodijeliti mandate izabranim zvaničnicima, a sudeći po ranijoj praksi, prva sjednica novoizabranog Predsjedništva BiH u sastavu Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović mogla bi biti održana već krajem novembra.

Nakon izbora 2014. godine, konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH održana je 17. novembra, dok je Predstavnički dom parlamenta BiH konstituisan 9. decembra 2014. godine.

“Ubijeđen sam da će prva biti formirana Vlada Republike Srpske, a na formiranje Savjeta ministara BiH vjerovatno će se čekati kao i prošli put, možda i malo duže”, rekao je Lazar Prodanović, aktuelni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, zavisno od odnosa u Federaciji BiH, prije svega Hrvata i Bošnjaka, moguće je da se na formiranje Savjeta ministara BiH čeka veoma dugo, pa čak da nam se ponovi i situacija nakon izbora 2010. godine, kada je Savjet ministara BiH sastavljen tek nakon 15 mjeseci, tačnije u januaru 2012. godine.

“Prvo će se vjerovatno čekati formiranje Vlade Federacije BiH i da se raščiste odnosi na tom nivou pa tek onda da se ide na formiranje Savjeta ministara BiH. Dosta toga će zavisiti od toga koliko će HDZ imati poslanika u Parlamentu Federacije i kako će se razvijati odnosi na tom nivou”, rekao je Prodanović.

Situaciju s formiranjem Savjeta ministara BiH moglo bi zakomplikovati i to što Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nije izabran u Predsjedništvo BiH i što je Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, izabran praktično glasovima Bošnjaka.

Takođe, formiranje federalne vlasti moglo bi zakomplikovati i to što je SDP, koji ima 17 poslanika u Parlamentu FBiH, najavio da će pokušati napraviti većinu bez SDA, koja je osvojila najveći broj mandata, tačnije 28.

Ako je suditi prema ranijim iskustvima, odnosno nakon izbora 2014. godine, Savjet ministara BiH mogao bi biti formiran u maju naredne godine, kao otprilike i Vlada Federacije BiH, dok bi Vlada Republike Srpske mogla biti formirana već polovinom decembra. Nakon izbora 2014. godine, konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS održana je 24. novembra, dok je Vlada RS u njoj izglasana 18. decembra, a nakon izbora 2010. godine Vlada RS izabrana je 29. decembra.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno je najavio da su već počeli razgovori s koalicionim partnerima i da se radi na formiranju većine, a još ranije je najavio da će Republika Srpska prva unutar BiH nakon izbora formirati svoje institucije.

(Agencije)

Prethodni članakTragičan ishod u Brodu: Poginuo radnik
Naredni članakPREMIJER LIGA BIH U RUKOMETU: Slavlje Dobojlija