Zanimljivosti

Jedan od najvećih i najkompletnijih skeleta tinosaura uskoro na prodaji

Jedan od najvećih skeleta tinosaura ili T rexa, nazvanog Stan prema paleontologu koji je prvi otkrio njegove kosti, uskoro će biti pušten u prodaju.

Ovaj dinosaur je živio na Zemlji prije otprilike 67 miliona godina. Njegov skelet će biti stavljen na aukciju njujorške kuće Christie’s 6. oktobra ove godine, s procijenjenom vrijednošću od šest do osam miliona dolara.

Protekle dvije decenije Stan je bio smješten na Institutut Black Hills u Južnoj Dakoti gdje su ga istraživali brojni paleontolozi. Ova istraživanja rezultirala su mnoštvom korisnih materijala o životu tinosaura.

Visok blizu četiri metra i dug 12 metara, Stan se sastoji od ukupno 188 kostiju, što ga čini jednim od najvećih i najkompletnijih skeleta tinosaura na svijetu, piše CNN.

Prve kosti Stana pronašao je američki paleontolog Stan Sacrison 1987. godine, i to u Hell Creeku, području koje se prostire na dijelovima Montane, Sjeverne i Južne Dakote i Wyominga. U početku su njegove kosti pogrešno identifikovane kao kosti triceratopsa, dok 1992. godine nije otkriveno njihovo pravo porijeklo.

Naučnicima je trebalo više od 30.000 sati ručnog rada da obnove skelet, a tom prilikom su otkrili i da je Stan tokom svog života doživio prelom vrata. Zabilježeni su i znakovi uboda na njegovoj lobanji i jednom rebru koje je možda izazvao drugi tinosaur.

Foto: Christies

Izvor: Klix


Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close