Japanska vlada objavila je da je izbacila iz upotrebe diskete, u ključnoj prekretnici u kampanji modernizacije državne uprave.

Do sredine juna digitalna agencija ukinula je sve propise koji regulišu upotrebu disketa, njih 1.034, saopšteno je iz Vlade. 

Dodali su da je izuzetak samo propis o recikliranju vozila.

“Dobili smo rat sa disketama 28. juna”, rekao je danas Taro Kono, japanski ministar digitalnih tehnologija, koji se zalagao i za izbacivanje iz upotrebe faks-uređaja i ostale opreme bazirane na analognoj tehnologiji, prenosi Index.

Digitalna agencija osnovana je tokom pandemije virusa korona 2021. godine, kada je pokušaj uspostave sistema testiranja i cijepljenja razotkrio da se Vlada i dalje oslanja na papirnate dokumente i zastarjelu tehnologiju.

Kono je sadašnju dužnost preuzeo u avgustu 2022., a svojedobno se kandidovao za premijersku dužnost. Njegova biografija uključuje i dužnosti u ministarstvima obrane i vanjskih poslova.

Digitalizacija je u Japanu često bila na provjeri pa je tako aplikacija za praćenje kontakata u pandemiji neslavno propala, a proces usvajanja digitalne lične karte My Number trajao je duže nego što se očekivalo, navodi Reuters.

Foto: S J/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKineski brend na dobrom putu da postane “kralj svijeta”
Naredni članakSavjeti za dobru pripremu automobila pred veliki put