LJUBLJANA, ZAGREB – Sloveniju i Hrvatsku je danas zahvatio hladni talas praćen jakim snježnim padavinama, koje će se, prema prognozama meteorologa, nastaviti i sutra.

U velikim dijelovima Hrvatske u petak je počeo padati snijeg. U Gorskom kotaru, Lici i dijelovima sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske već pada gusti snijeg, zbog čega povremeno dolazi i do problema u prometu.

Na autocesti A6 prema Zagrebu zbog snijega se vozi otežano, jednim trakom. HAK upozorava da su kolnici mokri i skliski od kiše u Istri, sjevernom Primorju, Lici i Dalmaciji, dok u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pada susnježica.

Snijeg je već zabijelio dijelove Međimurja i Zagorja, padao je u Varaždinu, Bednji i na Sljemenu, gusti snijeg zabijelio je i Karlovac i Zagreb. Tijekom dana se očekuje još više snijega.

Snježne padavine su uzrokovale znatne probleme u odvijanju saobraćaja u glavnom gradu Slovenije Ljubljani, a Saobraćajni informativni centar upozorio je vozače da ne kreću na put bez zimske opreme.

Zatvoreni su putevi preko Korenskog sedla i Vršičkog prelaza, na putevima preko Ljubelja i Jezerskog, obavezni su lanci.

U saobraćajnom i informativnom centru upozoravaju da zbog obilnog snijega očekuju prometne nesreće, vrlo usporeno odvijanje saobraćaja, zagušenje na putevima na kojima saobraćaju kamioni i duže vrijeme putovanja. Oni savetuju vozače da ne idu na cestu bez velike potrebe. U suprotnom, trebalo bi da prilagode vožnju uslovima puta i da obezbijede adekvatnu zimsku opremu.

Visina snijega u najvišim dijelovima Slovenije mogla bi iznositi do 40 centimetara, a u centralnom dijelu zemlje oko 25 centimetara, javila je Agencija za životnu sredinu Slovenije.

(Nezavisne)

Prethodni članakUhapšeni akteri tuče u hotelu
Naredni članakDirektor Mercedesa: Novi ugovor sa Hamiltonom je samo pitanje vremena