Još u januaru su u Italiji pokrenute dvije istrage usmjerene protiv Applea i Samsunga kako bi se ustanovilo da li su kompanije namjerno koristile softverske nadogradnje kako bi usporile uređaje svojih korisnika, a nakon okončanja istrage su izrečene kazne za obje strane.

Organizacija “Autorita Garante Della Concorrenza e del Marcato” (AGCM) je izdala saopštenje u kojem navodi da su Apple i Samsung prekršili nekoliko kodeksa.

Apple će morati da plati 5 miliona evra zbog usporavanja iPhonea 6 kada su korisnici instalirali iOS 10 inače razvijen za iPhone 7. Novi iOS je zahtijevao više energije, a oni koji su ga koristili na starijem iPhoneu su uočili da se uređaj gasi. Potom se bez najave pojavio update 10.2.1 kao rješenje, a koji je usporio procesore starijih uređaja sa zastarjelim baterijama kako ne bi dolazilo do gašenja.

Apple je kažnjen s dodatnih 5 miliona evra jer nije informisao korisnike o baterijama, što se odnosi na njihov prosječan životni vijek i procedure kako ih održavati i zamijeniti.

Samsung je takođe kažnjen s 5 miliona evra, a ta kazna se odnosi na Android Marshmallow 6.0.1 update namijenjen novijem Galaxyju Note 7. Neki od onih koji su update instalirali na Note 4 su doživjeli kvarove te su bili primorani na skupe popravke. Note 4 je tada bio star dvije godine i van garancije.

Korisnici su se između ostalog žalili na probleme s konekcijom i brzim trošenjem baterije. AGCM tvrdi da Samsung nije obavijestio korisnike o mogućim posljedicama koje donosi update.

Apple se prošle godine izvinio korisnicima zbog usporavanja starijih iPhonea.

(Klix.ba)

Prethodni članakMilojević: Veliko iskustvo, penali lagano dosuđeni
Naredni članakDOBOJ: U OŠ “Radoje Domanović” odigrana predstava “Tajna velikog nosa”