Finansijski stres najštetniji je za zdravlje i opštu dobrobit pojedinca, ubrzava proces starenja, utiče na biomarkere zdravlja, te snažnije djeluje na mentalno zdravlje u odnosu na posljedice tugovanja zbog bolesti, teškog gubitka ili razvoda, pokazalo je novo istraživanje britanskih naučnika.

U britanskoj studiji učestvovalo je gotovo 5000 odraslih osoba od 50 i više godina, a sproveli su ga naučnici s londonskoga Univerzitetskog koledža (UCL) i Kings koledža, koji su istakli da je njihova analiza prva kojom se nastojalo istražiti na koji su način različite vrste hroničnog stresa povezane s pokazateljima zdravlja starijih.

Nacionalno reprezentativna studija potvrdila je da finansijski stres nosi dugoročne promjene u ključnim pokazateljima zdravstvenog stanja, poput imunog, nervnog i hormonalnog sistema.

Upoređivali su šest najčešćih stresora.

Od svih šest najčešćih stresora koje su proučavali britanski naučnici, a radilo se o finansijskom stresu, njezi za teško bolesnu ili osobu sa invaliditetom, invaliditetu, težem gubitku u porodici, o bolesti i razvodu, pokazalo se da je finansijski stres bio najštetniji faktor koji je dugoročno nosio najrizičnije zdravstvene ishode, prenosi b92.

To je utvrđeno ispitivanjem četiri biomarkera u krvi – kortizola (hormona koji se proizvodi kao odgovor na stres), C-reaktivnog proteina (CRP), fibrinogena i insulina sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Sve su to imunološki faktori u vezi s razvojem stresa, razvojem upala i starenjem, dok je IGF-1 u vezi sa starenjem i s dugovječnošću.

Studija je otkrila da je kod ispitanika koji su bili pod stresom samo zbog finansijske situacije uočena 60 posto veća vjerovatnoća da nakon četiri godine razviju visokorizičan zdravstveni profil.

U slučaju svake dodatne stresne situacije, poput razvoda, ta je verovatnost skočila za dodatnih 19 posto.

Uočena veza zadržala se bez obzira na genetiku, socioekonomske učinke, godine ili pol ispitanika ili njihov način života.

Studija je pokazala i da su finansijski stres, težak gubitak i dugotrajna bolest najsnažnije uticali na promene u imunim i neuroendokrinim biomarkerima, što ukazuje na kontinuiran fizički učinak hroničnog stresa.

Još jedan zaključak britanskih naučnika jeste da hroničan stres može izazvati hormonalne promjene i reakcije, što može uticati na pogoršanje fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema.

Doktorka Odesa Hamilton s UCL-a je istakla invazivan uticaj finansijskog stresa na različite aspekte života, što se u nekim slučajevima manifestovalo porodičnim sukobima, socijalnom isključenošću, beskućništvom ili glađu.

Premda britanska studija dovede u vezu stres i dugoročne zdravstvene probleme, ona ističe uticaj stresa na tijelo koje stari.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Brain, Behavior and Immunity.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKoje namirnice su važne za normalnu probavu
Naredni članakOva namirnica skida bore