PJONGJANG – Kim Džong Un postao je prvi sjevernokorejski lider koji je kročio u Južnu Koreju od kako je poluostrvo podjeljeno ratom iz 1953. godine.

BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike” lider Sjeverne Kim Džong Un i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.

Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada se “cijela Sjeverna Južna zaledila” – dvojica lidera su se rukovala i to na obe strane granice demilitarizovane zone koja dijeli dvije zemlje.

Građani su potom sa iznenađenjem gledali kako Kim Džong Un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Sjevernu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, a sve vrijeme držeći se za ruke.

BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu.

“Nova istorija počinje sada”, rekao je lider Sjeverne Koreje, a čak se i našalio rekavši “nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam donjeli”.

Kim Džong Un i Mun Džae In susreli su se u u Panmundžon demilitarizovanoj zoni između dvije zemlje koje su tehnički i dalje u ratu od te 1953. godine, nakon čega su imali privatni sastanak.

Nije poznato o čemu će sve njih dvojica da postignu dogovor, ali se pretpostavlja da će jedna od glavnih tema biti kontroverzni nuklearni program.

Podsjećamo, prije samo nekoliko mjeseci odnosi između dvije Koreje bili su mnogo lošiji, a sada bi dve zemlje mogle da diskutuju o mirovnom sporazumu i nuklearnom naoružanju.

Građanski rat u Koreji iz 1953. godine završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su Sjeverna i Južna Koreja i tehnički i dalje u ratu.

(Nezavisne)

Prethodni članakGudurić kao Bogdan, Željkov 17. F4, Fener brani krunu u Beogradu!
Naredni članakParlament Srpske o slučaju “Dragičević” 10. maja