Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske ima velikih problema u naplati zajmova koje je plasirala bez finansijskog posrednika, a u prilog tome govori podatak da je od dospjelih 133 miliona maraka uspjela da naplati svega 47,4 miliona, dok je čak 85,6 miliona KM nenaplaćeno, ekskluzivno saznaje portal CAPITAL.

U dokumentu IRB-a u kojem su nabrojani rizici sa kojima se banka i njeni fondovi suočavaju, a koji je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da zajmovi, odnosno krediti koje je IRB plasirala bez finansijskog posrednika, predstavljaju izuzetno rizično područje.

Od ukupno plasiranih 292,9 miliona KM, do 19. septembra prošle godine, na plaćanje je dospjela glavnica u iznosu od 133 miliona KM.

U dokumentu je naglašen problem slabe naplate te je navedeno da je od dospjelog iznosa naplaćeno svega 35,68 odsto, dok je čak 64,42 odsto nenaplaćeno.

„Do kraja 2017. i u 2018. godini na naplatu dolazi glavnica u iznosu od 36,97 miliona KM, tako da se može očekivati dalji značajan pad naplate u apsolutnom iznosu, što će dovesti i do velikog povećanja troškova rezervisanja, a u nekim slučajevima i troškova otpisa. To se odnosi na već dospjele kredite, gdje će se pogoršavati kategorije, kao i a one koje dospijevaju u narednom periodu“, navodi se u dokumentu.

Posebno rizični su krediti plasirani iz sredstava koje je IRB-u odobrila Evropska investiciona banka (EIB) gdje je na naplatu dospio, a nije naplaćen čak 41,1 milion KM. Radi se o krditima koje je IRB odobravala malim i srednjim preduzećima u RS, u okviru kreditnog aranžmana sa EIB-om.

CAPITAL je ranije pisao da je EIB pokrenula postupak detaljne kontrole IRB-a i njenih klijenata zbog načina dodjele tih kredita.

Pored ovih, značajan iznos je dospio, a nije naplaćen i po osnovu zajmova za preduzeća (18,4 miliona KM) te po osnovu zajmova za poljoprivredu i prerađivačku industriju (17,4 miliona KM).

U IRB-u prizanaju da je mogućnost pojavljivanja visokih rashoda po osnovu rezervisanja ili otpisa za direktne plasmane izvjesna te podsjećaju da su samo u 2015. i 2016. godini, po osnovu rezervisanja za zajmove, imali troškove koji su premašili 55 miliona KM.

Navode i da mogućnost nastanka rashoda postoji kod nekih korporativnih obveznica koje je IRB kupovala, kao i u nekim slučajevima ulaganja u opštinske obveznice.

„Rizik posebno povećava činjenica da se za ulaganja u obveznice, osim u dva slučaju, ne uzimaju sredstva obezbjeđenja, tako da u slučaju da emitent ne izmiruje preuzete obaveze nastale izdavanjem obveznica, ne postoji mogućnost njihove naplate, osim sudskim putem“, dodaje se u dokumentu.

(Capital)

Prethodni članakDoboj: Miroslav Pecarski posjetio naše mlade Findovce
Naredni članakGrađani se odriču državljanstva BiH