Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri lica – Iračanina, Turčina i državljanina BiH, koji se terete za međunarodno krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata iz Turske, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Optužnicom su obuhvaćeni M.K.B. /34/, državljanin Iraka koji se nalazi u pritvoru, I.O. zvani Doktor /38/, državljanin Turske koji se takođe nalazi u pritvoru, te E.Nj. /52/, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2023. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa licima u inostranstvu, naročito na području Turske, kao i sa licima koja se nalaze u BiH, stranim državljanima i državljanima BiH, organizovali, pripremali, dogovarali i za znatne novčane naknade realizovali krijumčarenje većeg broja državljana Turske, među kojima je bilo i djece i maloljetnika, iz BiH u Hrvatsku, te druge zemlje EU.

Nakon dolaska u BiH, ogranizovali su njihov smještaj na području Sarajeva i drugih gradova, te ih transportoali na područje Unsko-sanskog kantona, naječešće na područje Bihaća i Velike Kladuše, odakle su organizovali njihov nezakoniti transport i krijumčarenje mimo legalnih graničnih prelaza na područje Hrvatske, kao i dalje prema zemljama EU za novčane naknade od 2.500 do 19.500 evra, zavisno o broju krijumčarenih lica i konačnoj destinaciji.

Kako bi obezbijedili naplatu novca za krijumčarena lica, optuženi su zadržavali njihove dokumente, te je prilikom pretresa stanova i objekata koje su koristili, pronađeno više od 500 turskih ličnih dokumenata.

Optuženi se terete da su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi postali pripadnici grupe odnosno udruženja za krijumčarenje ljudi, te nedozvoljeno preveli i omogućili nedozvoljeno prevođenje najmanje 500 turskih državljana i pri tom ostvarili protivpravnu imovinsku korist.

Ovim su počinili krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 30-ak svjedoka, šest vještaka i stručnih lica, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakStevandić: Montaža video snimka predstavlja pokušaj prljavog etiketiranja i medijskog blaćenja
Naredni članakVRIJEME: Sutra temperatura do 21 stepen Celzijusov